"Seoba Srba" u Narodnom muzeju

PANČEVO, 23. decembar 2016. (TV Pančevo) –Povodom obeležavanja 120 godina od nastanka slike „Seoba Srba“ Paje Jovanovića i 93 godine od osnivanja Narodnog muzeja Pančevo, svečano je otvorena izložba „Smrti nema, ima seoba“. Pančevački muzej u saradnji sa ULUS-om i Muzejom Vojvodine, pozvao je 19 umetnika, koji su stvorili dela inspirisana slikom Paje Jovanovića.

Inspirisani delom „Seoba Srba“, 19 umetnika darovalo je svoja dela Narodnom muzeju Pančevo, rekla je Vanja Radenković, piar Narodnog muzeja Pančevo.

- Kada smo razmišljali kako da obeležimo ovako značajan jubilej, dogovorili smo se da im damo prostor i da im sam istorijski događaj, slika i umetnik budu inspiracija. Najmanje što ćete videti na ovoj izložbi su replike i interpretacije „Seobe Srba“, već potpuno drugačiji doživljaj svakog od umetnika – izjavila je Vanja Radenković.

Miloš Šobajić, slikar i vajar, naglasio je značaj slike „Seobe Srba“ Paje Jovanovića kao izuzetno značajno delo slikarstva, ne samo u Srbiji, već i šire, jer je, kako kaže, Jovanović sa svojim istočnim temama bio tražen na Zapadu tokom njegovog života.

- Priča seoba Srba uklopila se u slikarski potez , a to je veliki korak, koji slikam i vajam godinama. Veliki korak je pomeranje s mesta energije koja ide napred u pozitivnom smislu, za razliku od tragične sudbine Srba, koji su naslikani na slici Paje Jovanovića, a koji su napuštali za sva vremena njihov dom i išli u nepoznato, prema zapadu i bežali od Turaka. Moj čovek je više optimista od njih. Moj čovek je neko ko ide napred siguran u pobedu – precizirao je Šobajić.

Slobodan Vuković, profesor slikarstva i istorije umetnosti, naveo je da ga je slika Paje Jovanovića oduvek inspirisala na srpskog seljaka i vojnika.

- Slika je parafraza na „Seobe Srba“ Paje Jovanovića sa izdvojenim seljakom koji je ranjen, a koji ide u budućnost. Svi ljudi iza njega su oslonjeni na njega, a on je apoteoza naših seoba od vajkada do današnjeg dana. Paju Jovanovića veoma uvažavam. Ta slika je od svih njegovih slika najdraža, jer govori o nečemu što treba pozitivno da se desi iz sve tuge i nesreće – objasnio je Vuković.

Danijel Babić, slikar iz Novog Sada, zadovoljan je kako je odgovorio na temu, i istakao je da mu je strip, kao pričajući medij bio najidealnije rešenje da odgovori na zadato. - Ova slika nikada nije bila aktuelnija, sa svim migracijama po svetu, nesretnim Sirijcima koji prolaze kroz Srbiju. Na žalost, to se događa danas i događaće se i u budućnosti jer čovečanstvo nikako da se opameti – pojasnio je Babić.

Narodni muzej Pančevo od 1971. godine u svom vlasništvu čuva i poseduje prvu verziju „Seobe Srba“. Slika je naslikana između 1895. i 1896. godine, pre dovršenja ispravki na verziji koja se nalazi u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu. Ona prenosi prvobitnu ideju autora. Narodni muzej Pančevo imao je preko 40 različitih programa, a ovom izložbom završava sa aktivnostima tokom ove godine. Izložba će biti otvorena do kraja januara.