"Ravna gora" iz Sidneja u Dolovu

PANČEVO, 14. jul 2017. (TV Pančevo) – U velikoj sali Doma kulture u Dolovu održan je koncert folklornog ansambla "Ravna gora" iz Sidneja, koji je na turneji po Srbiji i Bosni. Folkloraši su se predstavljali narodnim igrama i pesmama iz Srbije. Ovim koncertom počeo je letnji kulturni program Doma kulture u Dolovu.

Ansambl "Ravna gora" počeo je turneju po Srbiji 1. jula koncertom u Kladovu, a potom su sledili koncerti i u drugim gradovima. Prema rečima Gorana Nikolića, umetničkog rukovodioca ansambla, razlog posete Dolovu je dugogodišnja saradnja, kao i predivna publika.

- Poseban razlog za dolazak u Dolovo je nastavak saradnje. Ovo je treći put da dolazimo u Dolovo. Prvi put smo bili 2010. godine. Jedan od razloga je to što sam i ja na neki način Dolovac. Majka mi živi ovde, tako da većinu ljudi ovde poznajem, pratim rad ovdašnjeg društva, pa je to bio razlog da nastavimo dobru saradnju - rekao je Goran Nikolić, umetnički rukovodilac ansambla.

Kad je repertoar u pitanju, Nikolić ističe da se trudi da bude što raznovrsniji, kako bi uspeli da prikažu bogatu tradiciju Srbije.

- Od Šumadije, centralne Srbije, do vlaških igara, južne Srbije, igre sa Kosova, igre iz Dalmacije i Slavonije. Trudimo se da što više iskoristimo naše bogatstvo koje imamo u folkloru a kojega nismo svesni. Pokušavam deci da prenesem da nije folklor samo znati igrati kolo na svadbi, već mnogo više od toga. Da bi to bolje shvatili i osetili, neohodno je bilo da dođu na jednu ovakvu turneju.

Pored ansambla iz Sidneja, nastupali su i folklorni ansambli iz Dolova. Direktor Doma kulture "25. maj" u Dolovu Miroslav Prvulj ističe da ovim koncertom počinje letnji program Doma kulture, koji će ove godine biti veoma bogat.

- Tokom letnjeg programa organizovaćemo jedno rumunsko veče. Svake godine organizujemo takvu vrstu programa. Imaćemo i solistički koncert Žike Martinova, što je nezaobilazno tokom letnjeg programa. Biće i mladih koji su zainteresovani da organizuju tehno večeri, pa ćemo imati i sa njima saradnju tokom leta - kaže Miroslav Prvulj, direktor Doma kulture "25. maj" u Dolovu.

Ansambl "Ravna gora" turneju po Srbiji i Bosni završiće koncertom u Beogradu.