"Pariski razgovori" na promociji u Pančevu

PANČEVO, 16. maj 2017. (TV Pančevo) – U Galeriji Milorada Bate Mihajlovića promovisani su „Pariski razgovori“, knjiga Živadina Mitrovića, koja je nastala za vreme njegovog studiranja na postdiplomskim studijama na Sorboni u Parizu. On je dugogodišnji novinar Studija B, a završio je istoriju umetnosti. Knjiga je objavljena u biblioteci Glasnika 2 u 1.

U godinama kada je izučavao umetnost, Živadin Mitrović se u Parizu upoznao sa našim najznačajnijim slikarima iz bivše Jugoslavije i tada je nastala knjiga „Pariski razgovori“. Centralno mesto u knjizi, kako je objasnila Gordana Milosavljević Stojanović, urednik knjige, zauzima Bata Mihajlović, koji je sa autorom bio prijatelj.

Drugi deo knjige je o slikarima koji su otišli u Pariz odnoseći deo svoje domovine u ovaj grad i gradeći svoj stil, objasnila je Stojanović.

Živadin Mitrović kaže da je Bata Mihajlović bio neobična ličnost, koji je znao da promatra ne samo slikarstvo nego i filozofiju.

Živadin Mitrović bio je dugogodišnji novinar Studija B, a istovremeno istoričar umetnosti. Postdiplomske studije je završio na Sarboni u Parizu, gde je i nastala knjiga.