"Duh koji pokreće" u Galeriji Kulturnog centra

PANČEVO, 4.septembar 2017. (TV Pančevo) – Samostalna izložba crteža autora Selmana Trtovca, pod nazivom: "Duh koji pokreće", otvorena je u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva. Pančevci će moći da posetе izložbu do 15. septembra.

Autor izložbe Selman Trtovac objasnio je da se radi o seriji crteža koje je radio tri godine. Takođe ističe da je "Duh koji pokreće" jedna umetnička strategija koju prati već duže vreme i sastoji se iz jedne manje serije koju je nazvao “Erotska antropometrija”.

- To su crteži velikog formata koji su veličine bračnog kreveta i nacrtana su tela u položaju spavanja ljubavnika. To je rad koji je proisteko iz libida. Imam i radove koji su potpuno abstraktni. U pitanju je linijarni pristup koji predstavlja razmišljanje o životnoj energiji koji svaki čovek poseduje, objasnio je Trtovac.

Publika je imala prilike da pogleda i dva video rada ovog umetnika.

- Jedan video rad se zove “Ja volim umetnost drugih”. To je razmišljanje o umetnosti drugih. Mi umetnici smo skloni da se fokusiramo na same sebe i naš rad, međutim i transparentnost drugih je vrlo važna za nas. Svaka vertikalna linija je praćena nekim radom iz istorije umetnosti. Drugi video rad se zove “Fuga” i nastao je 2015. u Nemačkoj. Našao sam mesto gde je moj deda po majci bio zarobljen u radnom logoru. Sa mesta gde je bio zarobljen do radnog mesta vukao sam liniju i nosi moje dete tek rođeno, rekao je umetnik.

Pančevci izložbu "Duh koji pokreće" imaju priliku da pogledaju do 15. septembra.