Projekat „Art – Love karavan“ u Domu omladine

PANČEVO, 17. mart 2017. (TV Pančevo) – Pančevka Marija Belić Bibin u Pančevu će održati završni deo projekta „Art – Love karavan“ koji je tokom proteklih godinu dana realizovala u Sloveniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Iako pančevačka deca nisu bila deo tog međunarodnog projekta, dolaskom u rodni grad, Marija Belić Bibin želi da saradnju na projektu koji promoviše zdravu i nenasilnu komunikaciju proširi i u svom gradu.

Pančevački „Dom omladine“ i dvorana „Apolo“ biće domaćini predavanja Marije Belić Bibin, koja će pančevačkoj publici predstaviti rezultate međunarodnog projekta o nenasilnoj komunikaciji. Projekat „Art – Love karavan“ namenjen je kako deci tako i njihovim roditeljima, jer samo zajedno mogu da doprinesu razvoju kvalitetne komunikacije koja će deci omogućiti i dobru reakciju u konfliktnim situacijama i van kuće.

– Deca su sjajna. Sa njima uopšte nije problem raditi. Ono što je bitno u celoj ovoj priči je da se dete posle toga vrati kući i vrlo je poželjno da roditelji budu prisutni, ne bi li čuli o čemu se tu radi, da bi oni posle sa decom mogli da nastave rad na toj nenasilnoj komunikaciji. Da pomognu deci da ne ulaze u konflikte, i ako im se i desi neki konflikt, kako da se postave da do tuče i nekih neželjenih efekata ne bi na kraju ni došlo – izjavila je Marija Belić Bibin.

Nenasilna komunikacija predstavljena kao jezik žirafe, i ona druga koja predstavlja jezik zmije, odavno su poznati i u Pančevu. Kroz nastavu i vannastavne aktivnosti o njima saznaju đaci više osnovnih škola u gradu i selima. Međutim, program nenasilne komunikacije nije namenjen samo deci, ističe Marija Belić Bibin.

– Ona je određena za ljude od 7 do 77 godina. U današnje vreme ovog haosa, konflikata i nasilja koji se događaju oko nas, mislim da je preko potrebna i deci i roditeljima. Kada kažemo žirafa mislimo na osobu koja priča – rekla je Marija Belić Bibin.

Završetkom jednog međunarodnog projekta, Marija Belić Bibin se nada da će biti otvorena vrata za realizaciju novih dobrih ideja, i to upravo u Pančevu. Zbog toga je razgovarala sa predstavnicima više institucija, kako bi tokom leta koje je pred nama, o nenasilnoj komunikaciji razgovarala i sa decom bez roditeljskog staranja. Deo svog iskustva tokom dosadašnjeg rada, ona će Pančevcima preneti na predavanju u Apolu, koje je zakazano za sutra u 20 sati.

Koje je zakazano za danas u 20 sati.