Predavanje "Svetionika" u biblioteci

PANČEVO, 5. april 2017. (TV Pančevo) – Monah Arsenije Jovanović, autor knjige „Bog i rokenrol“, održao je predavanje na temu „Savremena kultura i duhovni život mladih“. Ovom prilikom pokrenuta su mnoga pitanja, a najuktelnije je bilo u kakvom stanju je kultura danas. Predavanje u Gradskoj biblioteci organizovala je Humanitarna organizacija „Svetionik“.

Savremena kultura i duhovni život danas nisu u dobrom stanju, tvrdi monah Arsenije Jovanović, ali to ne znači da ih nema, samo je potrebno, kako kaže, potražiti i jedno i drugo.

- Kultura kao takva i duhovni život se prožimaju i kultura potiče od reči kult, što znači poklonjenje, poštovanje i negovanje nečega. Oduvek je bilo najvažnije negovati ljudsku psihu, ljudsku dušu. Ono što je neophodno to je mir, radost, volja za životom, a danas je jako malo ima, a pogotovo u omladini bi trebalo najviše da bude prisutna, ali nije u dovoljnoj meri 01:04 – izjavio je Arsenije Jovanović, monah.

Monah Arsenije Popović trvrdi da bi svi podjednako trebalo da radimo na tome da se ponovo otkriju prave vrednosti kulture i prave duhovnosti.

Moramo oplemenjivati savremenu umetnost, i poželjno je da se ona prožima duhovnim vrednostima, međutim do određene granice, tj. granice ukusa dodaje monah Arsenije Jovanović.