Pozorišne igre pančevačkih osnovaca

PANČEVO, 12. novembar 2013. (TV Pančevo) – Na danas otvorenoj sceni „Saša Božović“ u OŠ „Bratstvo-jedinstvo“ počeo je Festival školskih pozorišnih igara, u organizaciji Društva učitelja Pančeva. Prvog dana dvodnevne smotre, publika je imala priliku da vidi predstave mališana iz šest osnovnih škola. Specijalno su pohvaljene predstave osnovnih škola „Vasa Živković“ i „Mirosalv Mika Antić“, a glumci svih šest škola učesnica dobili su zahvalnice.

Prvog dana Festivala školskih pozorišnih igara na sceni OŠ „Bratstvo-jedinstvo“, koja od ove godine nosi ime poznatog pančevačkog pesnika Saše Božovića, predstavili su se mališani iz osnovnih škola „Vasa Živković“, „Miroslav Antić“, „Sveti Sava“, „Vuk Karadžić“, „Olga Petrov“, kao i iz crepajačke Osnovne škole „Sava Žebeljan“. Mali glumci svih šest predstava dobili su zahvalnice, a žiri je specijalno pohvalio dve predstave sa najpotpunijim dramskim izrazom. Jedna od njih je predstava „Knjiga“, koju su izveli učenici OŠ „Vasa Živković“.

- Glumila sam nevaljalca i malo je bilo teško da se unesem u ulogu zato što u životu ne mogu da budem takva. Svi smo pomagali jedni drugima i mislim da je predstava odlična, rekla je Valentina, OŠ „Vasa Živković“.

- Uživala sam dok sam glumila, mnogo volim da glumim. Igrala sam u više predstava. U ovoj sam bila narator, rekla je Anja, OŠ „Vasa Živković“.

- Ovo mi je prvi put da glumim. Bilo je super dok smo spremali predstavu. Moji drugari iz razreda i ja smo pravili kostime, prozore, uživali smo, rekla je Anita, OŠ „Vasa Živković“.

Irena Mirović, učiteljica koja je pisala tekst i režirala predstavu „Knjiga“, kaže da je njena osnovna ideja da deca glumeći osete slobodu u dramskom izrazu.

- Pokušavamo da deci približimo glumu, jer deca po svojoj prirodi vole da glume. Na audiciji za ovu predstavu bilo je više od šezdesetoro dece. Tada je počeo njihov glumački život, jer su tu već morali da pokažu da oni to mogu i umeju. Tekst je bio samo okosnica, a deca su sama učestvovala u kreiranju predstave, kao što ste čuli - radili su svoje kostime, davali ideje... Dopunjavali su tekst idejama iz svog života, jer osnovna ideja naše prestave bila je da na savremen način prikažemo tradicionalne vrednosti, rekla je Irena Mirović.

Dragana Bogdanović, učiteljica OŠ „Miroslav Antić“, sa svojih dvanaest đaka je pripremila predstavu „Kraljevina Strelištija“, koja je takođe specijalno pohvaljena. Žiri je posebno istakao jasan izraz svih malih glumaca ove škole.

- Uvek sam decu usmeravala i učila ih da pravilno, jasno i dobro govore na sceni. Takođe sam ih učila da se ne distanciraju previše od svojih kolega glumaca, ali ni od publike, naglasila je Dragana Bogdanović.

Đaci OŠ „Mika Antić“, ponosni na svoje priznanje, kažu da im je druženje tokom pripreme predstave bilo dragoceno.

- Ja sam bila kačkavaljka. Najlepše je bilo kada smo svi zajedno rekli: I oni su dojurili i sve mačke odjurili, rekla je Sara, OŠ „Miroslav Antić“.

- Dobro smo glumili i bili smo slobodni, rekao je Aleksandar, OŠ „Miroslav Antić“.

U žiriju su bili Branislav Radovanović, Jovan Popović i Jasmina Večanski, članica Gradskog veća. Jovan Popović je nakon završenog prvog festivalskog dana rekao da je oduševljen svim predstavama.

- Prezadovoljan sam odvažnošću dece i lepim slikama kojima su deca ispratila različite priče. Šest predstava je pokazalo da su ova deca budući ozbiljni umetnici na svim poljima. Današnji utisak je zato izvanredan, naglasio je Jovan Popović.

Predsednica Društva učitelja Pančeva, učiteljica iz škole domaćina Festivala, Jasmina Mladenović kaže da je ideja o organizovanju ovakve smotre malih glumaca tinjala odavno. Jedan od osnovnih ciljeva, prema njenim rečima, jeste da se unapredi dečja dramska umetnost, kroz druženje i osmeh.

- Ono što je veoma važno jeste prilika da se deca iz različitih škola na ovaj način druže, razmenjuju svoja lična iskustva, da vide šta se to u drugim školama dešava, kako bi na osnovu toga procenjivali neka svoja postignuća. To je jedan od ciljeva ovog našeg projekta, rekla je Jasmina Mladenović.

Drugog dana Festivala, koji je organizovalo Društvo učitelja Pančeva, a podržao Grad Pančevo, HIP-Petrohemija i Pasaž biće odigrano još šest predstava, a žiri će takođe dve specijalno pohvaliti. Četiri specijalno pohvaljene predstave svi pančevački mališani imaće priliku da vide na sceni Kulturnog centra do kraja novembra. Na dvodnevnom Festivalu školskih pozorišnih igara predstaviće se oko sto pedeset mališana i dvadeset učiteljica iz deset osnovnih škola.