Otvorena izložba Božura Ivanovića

PANČEVO, 4.jul 2017. (TV Pančevo) – U Foajeu Kulturnog centra, otvorena je izložba crteža i dokumentarnih materijala Božura Ivanovića. Izložba predstavlja umetnički pogled na srpsko selo i ambare, po kojima je Vojvodina poznata u celom svetu. Božur Ivanović se pored slikarstva bavio i scenografijom, pedagoškim radom, grafičkim dizajnom,kao i restauracijom fresaka. Izložba će u Kulturnom centru biti otvorena do 28. jula 2017. godine.

Božur Ivanović je u svojim slikama uveo motive banatskog sela, koji definišu njegovu najpoznatiju stvaralačku fazu. Na njegovim slikama, panonske njive i njihov bogati rod dobijaju drugo značenje. Prema rečima Božurovog sina, Stefana Ivanovića, izložba je jedna retrospektiva koja obuhvata dela autora od studentskih dana do kraja stvaralačtvog veka.

- Ja sam odrastao igrajući se po ateljeu, tako da sam celog života pratio njegovo stvaralaštvo. Ima nekoliko veoma interesantnih faza koje su išle od apstrakcije do tematskih motiva. Menjao je tehnike, radio je u tušu ali i u drugim stvarima. Eksperimentisao je sa tehnikama. Na kraju je došao u mirniju fazu. Posle 90-tih godina stvarao je pastelom. Malo više je ušao u realizam posle apstrakcije – naveo je Stefan Ivanović, sin Božura Ivanovića.

Božur je izlagao na više kolektivnih izložbi, ali mu je zbog političke nepodobnosti u vreme socijalizma bilo onemogućeno da organizuje samostalne izložbe - istakla je dr Mila Nikolić autorka izložbe.

- Ovakve retrospective zapravo služe da se prepozna nečiji doprinos u umetnosti, da se sagleda u celini. Do sada nismo imali priliku da proučavamo njegovo delo. Tek izložbom “Ambar” nam se pružila mogućnost da shvatimo poetiku koju je on želeo da kaže. Mi iz te njegove disperzije njegovog stvaralaštva po porodičnim kolekcijama, nismo mogli ni da pojmimo šta je radio. Ovo je vrlo značajan korak i u jednom istraživačkom smislu, u smislu istorije i teorije umetnosti jer tek sada možemo da kritikujemo i da ga vrednujemo na pravi način– rekla je dr Mila Nikolić, autorka izložbe.

Božur Ivanović bio je srpski akademski slikar. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić. Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije i Udruženja likovnih umetnikaVojvodine, a takođe je radio kao scenograf u profesionalnom pozorištu „Jovan Sterija Popović” u Vršcu.