Otvorena izložba „10 godina GRRR!“

PANČEVO, 4. jun 2012. (TV Pančevo) – U Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba pod nazivom „10 godina GRRR!“. Reč je o stripovima i plakatima koji su pratili GRRR! program proteklih godina. Ova izložba svečano će biti zatvorena u subotu, 9. juna, u okviru narednog GRRR! programa.

GRRR! je reč koja dolazi iz jezika i realiteta stripa i predstavlja izraz bunta i agresivnosti, navodi Saša Rakezić, kreator GRRR! festivala i programa.

- To mi je bilo nekako simpatično i pomalo podsećalo na nešto što bi moglo da asocira na buntovnost i mislio sam da je to savršen naziv za, najpre GRRR! festival a zatim i za ostale manifestacije koje su iz toga proizašle, kazao je Saša Rakezić.

Tokom proteklih deset godina u okviru GRRR! programa gostovao je veliki broj autorskih ličnosti iz zemlje i inostranstva. Multimedijalni umetnici, ne samo iz sveta stripa, već iz različitih oblasti alternativnog stvaralaštva, izlagali su svoje radove i predstavljali svoja izdanja, kaže Rakezić.

- Recimo samo da je eskimski umetnik Alutuk Ipele, ostavio veliki trag na našoj sceni svojim boravkom ovde, kao i da je renomirana muzičarka Dorit Krajsler koja izvodi muziku na tereminu bila čak nekoliko puta u našem gradu, i to isključivo u našem gradu kada je boravila u Srbiji, dodao je Saša Rakezić. Istoričar stripa Zdravko Zupan smatra da je dragoceno to što je Rakezić ovom manifestacijom napravio spoj tradicije i modernih kretanja u devetoj umetnosti.

- Znači, pružio je šansu mladim talentovanim autorima, njihovim radovima, nekim stremljenjima i strujanjima u aktuelnom stripu i ujedno da napravi osvrt na ono što se događalo pre više decenija, rekao je Zdravko Zupan.

Od 2002. do 2006. godine u našem gradu održavao se internacionalni festival autorskog stripa pod nazivom GRRR!

- Od 2008. imamo GRRR! program, dakle, seriju dešavanja posvećenih stripu, koja se uglavnom dešavaju u prostoru “Elektrike”, naglasio je Saša Rakezić.

Izložba „10 godina GRRR!“ svečano će se zatvoriti u subotu, 9. juna, u okviru narednog GRRR! programa koji će biti realizovan u saradnji sa festivalom „Novo doba“. U Galeriji savremene umetnosti gostovaće tridesetak autora iz nekoliko zemalja.