Novi "Glasnik muzeja Banata"

PANČEVO, 1. februar 2018. (TV Pančevo) – U pančevačkom Narodnom muzeju predstavljen 19 broj godišnjeg izdanja "Glasnika muzeja Banata", koji već punih trideset godina informiše javnost o naučnim dostignućima i istraživanjima iz muzeja u Banatu.

Prvo je bio samo "Glasnik Narodnog muzeja Pančevo" osnovan 1988. godine koji je imao zadatak da široj javnosti predstavi rezulate naučnih istraživanja i muziološke delatnosti. Časopis od 1995. dobija naziv "Glasnik muzeja Banata" i širi značaj jer kada su se kolegama iz panečavčkog muzeja pridružile kolege iz Vršca, Zrenjanina i Bele Crkve.

- Cilj je postavljen još u prvom broju, a to je da se javnosti pokažu rezultati istraživanja, neka nova dostignuća koja su postignuta u domenu muzeologije, i sada, posle 30 godina, naš glasnik uspešno izvršava svoju misiju. U ovom broju će biti oko 25 različitih čalanaka koje su pisale kolege iz drugih muzeja kao i iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture i nezavisni stručni istraživači. Oni u okviru svojih tekstova daju prikaze sopstvenih istraživanja, recimo itraživanja školstva u Pančevu, Vršcu o arheološkim israživanjima i zaključcima koji su iz toga proizašli - rekao je Damir Prašnikar, sekretar redakcije i dokumentarista u pančevačkom Muzeju.

Od 2013. godine "Glasnik" stiče i novi vizuelni identitet. Sredstva za realizaciju časopisa obezbeđena su iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.