Novi „Glasnik muzeja Banata“ pred čitaocima

PANČEVO, 3. januar 2017. (TV Pančevo) – U Narodnom muzeju Pančevo, u okviru obeležavanja 93 godine od osnivanja Muzeja, predstavljen je 18. broj stručnog časopisa „Glasnik muzeja Banata“.

„Glasnik Muzeja Banata“ je časopis sa dugogodišnjom tradicijom, koji omogućava zaposlenima u Narodnom muzeju Pančevo da objave rezultate svojih godišnjih istraživanja. Prema rečima Damira Prašnikara, sekretara redakcije Narodnog muzeja, ovaj časopis nije značajan samo za Pančevo, već za ceo Banat.

- U Pančevu je časopis započet, ali ima širi značaj, s obzirom da su u njemu sadrženi radovi koji su pisali kolege i iz ostalih muzeja Banata, to su Kikinda, Zrenjanin, Vršac i Bela Crkva. U tome možemo prepoznati jedan regionalni značaj – rekao je Damir Pašnikar, sekretara redakcije Narodnog muzeja.

U ovogodišnjem broju stručna javnost i svi ljubitelji muzeologije mogu pročitati niz članaka i priloga iz više oblasti. Većina autora časopisa su muzejski radnici i kustosi, koji svojim tekstom otkrivaju jedan deo kulturno - istorijske slagalice Banata.

- Radi se o tome što su to stručni prilozi iz više oblasti koje su vezane za muzej - arheologija, istorija umetnosti, etnologija, a u poslednje vreme smo i proširili naše rubrike pa se sad pojavljuju i prilozi iz muzeologije i konzervacije. Stručna javnosti i sve koje zanimaju savremena događanja i istorijska događanja iz Banata, mogu u našem časopisu da pronađu šta ih zanima.

Prvi broj časopisa objavljen je 1988. godine, kada je „Glasnik” bio lokalnog karaktera. Pridruživanjem muzeja iz Kikinde, Zrenjanina, Vršca i Bele Crkve, pančevački „Glasnik” postaje „Glasnik muzeja Banata”.