Najbolji recitatori iz vršačke gimnazije

PANČEVO, 2. april 2017. (TV Pančevo) – Književno umetničko društvo „Tibiskus“, u saradnji sa Rumunskom pravoslavnom crkvom, Osnovnom školom, Muzičkom omladinom i Mesnom zajednicom, organizovali su po 18. put Internacionalno takmičenje iz recitacije. Na takmičenju učestvovali 118 učesnika koji su se takmičili u šest kategorija, a nagrada festivala pripala je recitatorima iz gimnazije „Borislav Petrov Braca“ iz Vršca.

Uzdinci su se ove godine udružili, i zajedničkim snagama uspeli da na jedan poseban način obeležavaju punoletstvo internacionalnog festivala iz recitacije. Predsednik Književnog umetničkog društva „Tibiskus“ Vasile Barbu istakao je da ova manifestacija doprinosi kako za očuvanje tradicije, tako i razvoju kulture Rumuna iz Pokrajine.

-Imali smo ukupno 118 učesnika, što je rekord. Imali smo takmičare i iz Rumunskog ali i iz našeg dela Banata. Došli su nam gosti iz Temišvara i iz Turnu-Severina. Takođe smo imali veliki broj učesnika iz naših škola, kao na primer iz Straže, Banatskog Novog Sela, Alibunara, Lokava, Torka, Sutjeske i iz Ečke – rekao je Vasile Barbu, predsednik Književnog umetničkog društva „Tibiskus“ iz Uzdina.

Ove godine, recitatori su se takmičili u šest kategorija. Većina njih su se predstavljali sa poezijama poznatih rumunskih pesnika, kao što su Mihai Eminescu i Đorđe Košbuk, a u kategoriji poezije na banatskom dijalektu, birali su poezije pesnika Ionel Stojica i Teodora Groze

-Recitatori su se takmičili u šest starosnih kategorija. Prvo su recitovali poeziju religioznog karaktera, pa poeziju na banatskom dijalektu rumunskog jezika, pa učenici zabavišta, učenici nižih razreda, učenici viših razreda i na kraju učenici srednjih škola. Bilo je vrlo dobro, organizacija je bila vrhunska. Možemo se pohvaliti činjenicom da smo nakon nekoliko godina „suše“, jer smo imali mali broj učesnika, ove godine smo premašili sto učesnika. To je dokaz da se u školama i domovima kulture neguje recitacija poezije na rumunskom jeziku – istakao je Barbu.

Žiri na takmičenju je bio internacionalnog karaktera. Nagrada festivala je pripala recitatorima iz vršačke gimnazije „Borislav Petrov - Braca“, a njihov mentor bila je profesorka rumunskog jezika i kniževnosti Romaca Varađan.