Najbolje predstave osnovaca iz Omoljice i Crepaje

PANČEVO, 13. novembar 2013. (TV Pančevo) – Po završetku Festivala školskih pozorišnih igara na sceni „Saša Božović“ u OŠ „Bratsvo-jedinstvo“, za najbolje dečije predstave proglašene su „Bajka o ribaru i ribici“, učenika OŠ „Sava Žebeljan“ iz Crepaje i „Uskrs“, đaka OŠ „Dositej Obradović“ iz Omoljice. Svi koji su učestvovli na ovom Festivalu dobili su zahvalnice.

Drugog dana Festivala školskih pozorišnih igara na sceni „Saša Božović“ u OŠ „Bratstvo-jedinstvo“, đaci iz četiri škole „Dositej Obradović“ iz Omoljice, „Bratstvo-jedinstvo“, „Đura Jakšić“ i „Goce Delčev“ iz Jabuke odigrali su pred publikom i žirijem još šest predstava i dve revijalne, koje nisu ulazile u rang takmičenja. Đaci i učiteljice bili su podjednako uzbuđeni pred izlazak na binu.

- Naša predstava se zove „Sveti Sava i slatkiši“ i govori o pravilnoj ishrani. Mi se trudimo da ove predstave budu edukativne, rekla je Branka Veličković učiteljica.

- U ovoj predstavi glumim Svetog Savu i nije bilo teško. U predstavi Sveti Sava kaže - Dete najpre mora svaku hranu jesti, jer ga vitamini štite od bolesti. Navika se loša od slatkiša stiče. Oni što ne jedu na komarce liče, rekao je jedan dečak.

- Ja sam pripovedač u ovoj predstavi. U priči se objašnjava da dete ne voli da jede, rekla je devojčica.

Kako bi se razlikovali od ostalih, u posebnim kostimima, muzičkiom tačakom „Klovnovi“ predstavili su se domaćini Festivala đaci OŠ „Bratstvo-jedinstvo“.

- Zadak ovih devojčica je da kroz pantomimu predstave klovnove. Pošto se kod nas održava Festival, mi smo se predstavili jednom muzičkom tačkom, rekla je Anka Kotvaš, učiteljica u OŠ „Bratstvo-jedinstvo“.

- Meni nije bilo teško da igram, uopšte nisam obraćala pažnju na to, rekla je devojčica.

- Ni meni nije bilo teško da igram, niti da učim, rekla je druga devojčica.

Žiri nije imao lak posao jer su se sva deca trudila da na najbolji način odigraju svoju predstavu koju su pripremili.

- Naš zadatak je da ocenimo maštovitost, način na koji su učiteljice pročitale tekstove koje su dali i postavili na scenu zajedno sa učenicima. Takođe, ovde prepoznajemo izuzetno zanimljivu i talentovanu decu, tako da izbor neće biti lak. Sigurno ćemo imati težak zadatak, rekla je Jasmina Večanski članica Gradskog veća.

Za najbolju pozorišnu predstavu proglašena je „Bajka o ribaru i ribici“, koju su prvog dana Festivala odigrali đaci OŠ „Sava Žebeljan“ iz Crepaje. Drugog dana najbolje ocene dobili su đaci OŠ „Dositej Obradović“ iz Omoljice za predstavu „Uskrs“ učiteljice Biljane Vulin, a posebno je pohvaljen Vuk Golubović.

- Ja sam ponosna na svoju decu. Drago mi je što sam imala podršku roditelja i direktorke škole, koja nam je omogućila da dođemo ovde. Prvenstveno sam ponosna na njih sve, a vežbali smo, moram da priznam, veoma dugo, rekla je Biljana Vulin, učiteljica.

-Svi smo zaslužili ovu nagradu i jedva čekamo da nastavimo dalje, rekao je Vuk Golubović.

-Sa malo truda sve se može, rekao je jedan osnovac.

-Jeste da imam najmanje teksta, ali bilo je super, rekla je jedna mlada glumica.

Festival školskih pozorišnih igara prvi put je organizovalo Društvo učitelja Pančeva, a Grad Pančevo je podržao ovu manifestaciju.