Letnje note tamburice

PANČEVO, 28. avgust 2017. (TV Pančevo) – Na izletištu Devojački bunar održano je takmičenje tamburaških orkestara pod nazivom "Letnje note Deliblatske peščare", u organizaciji Skupštine opštine i Turističke organizacije Alibunar. Predivnu prirodu Deliblatske peščare, na jedan dan, i na zadovoljstvo svih posetilaca, upotpunili su dobra stara muzika i zvuk tamburice.

Petu godinu zaredom fantastični orkestri su svojim nastupima pokazali pubulici da je tamburica instrument visokih tehničkih mogućnosti i da se na njoj može svirati sve, od narodnog kola do najvećih dela klasike, kao i muzika savremenih autora.

- Turistička organizacija Alibunar je došla na ideju da ovu manifestaciju uvrsti u naše redovne manifestacije. Hteli smo da očuvamo zvuke tamburice, koje su specifične za naš kraj. Nadam se, i mislim da smo u tome i uspeli. Iz godine godinu u je sve više posetilaca, kao i orkestara. Zadovoljni smo manifestacijom, koju organizujemo jubilarno peti put -rekla je Vesna Putić, zamenik direktora Turističke organizacije Alibunar.

Veliki broj tamburaša odličan je pokazatelj da postoji interesovanje za očuvanje tradicije i ljubavi prema tamburicama.

- Mi smo prvi put ovde. Nismo ranije imali priliku da dođemo, ali mogu da kažem da je veoma lepa priroda, okruženje, pa i atmosfera. Ljudi reaguju krajnje pozitivno, vidim, i pevuše. Verujem da se i njima dopada ovaj koncept. Zvuk tamburice svima u ravnici prija. To ne možemo obići nikako - rekao je Branislav Tubić, lan “Novosadske serenade”.

- Prvi put smo ovde i veoma nam se dopada festival. Ovo je idealna prilika da se upoznamo sa drugim muzičarima. Mi ove godine slavimo 40 godina našeg tamburaškog sastava, tako da ćemo pozvati i kolege muzičare koji su ovde. Sva ta druženja i poznanstva mnogo znače - rekao je Branislav Markov iz “Opovačkih tamburaša”.

Iz godine u godinu na manifestaciji je sve više učesnika, a i ovaj put je imala međunarodni karakter jer su se takmičili i orkestari iz regiona.

- Imamo goste iz Bosne, Hrvatske, Rumunije. Više od 15 orkestara se prijavilo ove godine. Žiri je iz pesničkog društva “Miloš Crnjanski” i direktorka Centra za kulturu. Oni su profesionalci i ne sumnjam u njihov izbor.

Prema mišljenju stručnog žirija i aplauzima publike, najbolji je bio orkestar “Novosadska serenada”, koji je spletom tamburaških numera osvojio publiku i zasluženo odneo pobedu. Drugo mesto je osvojio tamburaški sastav “Opovački tamburaši”, a treće orkestar “Banatski kicoši”. Tokom manifestacije gosti su mogli da uživaju i u lokalnim specijalitetima od divljači, vinima „sa peska“ i tradicionalnim kolačima.