Kulturnom centru digitalni projektor po konkusu NIS-a

PANČEVO, 13. januar 2018. (TV Pančevo) – Kulturni centar Pančevo, je na konkursu Naftne industrije Srbije „Zajednici zajedno“ dobio 3 i po miliona dinara za nabavku digitalnog bioskopskog projektora. Kada ovaj uređaj bude nabavljen i montiran, Pančevci će imati priliku da uživaju u kristalno jasnoj slici, nečemu što trenutno mogu da vide samo u privatnim bioskopima. Nabavkom digitalnog projektora Kulturni centar u Pančevu, biće jedina ovakva ustanova koja ima takav projektor u vlasništvu.

Digitalni projektor za emitovanje najnovijih filmova grad do sada nije imao. Oprema koja je omogućavala da Pančevci uživaju u novim filmovima je iznajmljivana. zbog toga se Kulturni centar, sa projetom Digitalizacije bioskopa prijavio na konkurs Naftne industrije Srbije „Zajednici zajedno“. Odobreno je oko 3 i po miliona za nabavku neophodne opreme. Nabavkom digitalnog projektora Kultruni centar u Pančevu, biće jedina takva ustanova u Srbiji koja ima takav projektor.

- Do sada smo se snalazili tako što smo tu opremu iznajmljivali od distributera. To je značajno umanjivalo našu zaradu. A sada ćemo imati mogućnost da direktno, kada nabavimo DC projektor, sa distributerskim kućama sklapamo ugovore za prikazivanje filmova. Neće biti filma koji nećemo moći da prikažemo - kaže Nemanja Rotar, član Gradskog veća zadužen za kulturu.

Do pre nekoliko godina, za prikazivanje filmova koristili su se projektori koji je napravila Iskra još 1969. godine. lampe su osvetljavale traku koja je bila namotana na koture. Stariji sugrađani sećaju se da je bilo situacija da trake tokom projekcije pucaju, a da su kinoperateri ponovo ušniravali traku, kako bi se projekcija nastavila. Trake su neretko bile oštećene pa je bilo linija po platnu ili iskrica. Sa novom opremom svega toga neće biti.

- On će značiti mnogostruko kvalitetniju sliku u odnosu na ono što sada imamo. Ta oprema je otišla u istoriju. Do pre par godina smo još puštali na ovim projektorima filmove. Ali od sada ćemo imati najjasnije projektore sa kristalno jasnom slikom, nešto što Pančevci mogu da vide samo u privatnim bioskopima - objašnjava gradski većnik Nemanja Rotar.

Osim projekta digitalizacije bioskopa, još dva projkta iz kulture dobili su novac na NIS-ovom konkursu. Narodnom muzeju odobrena su sredstva za sanaciju ulaznog dela, a Domu omladine sanacija objekta u kojem se nalazi.

- To je ogromno za kulturu. Ako se zna da oko 80% sredstava iz budžeta odlazi na zarade i režijske troškove, a samo 20% ostaje za programe i održavanje objekata onda je jasno koliko to znači - rekao je Rotar.

Za 3 projekta iz oblasti kulture Grad je od NIS-a dobio skoro 9 miliona dinara. Realizacija svih projekata biće tokom ove godine.