Koncert umetnika iz Portugalije

PANČEVO, 21. avgust 2017. (TV Pančevo) - U okviru prvog dana „FreeDom Art Festivala“, održan je i koncert duvačkog orkestra umetničkog udruženja „Farra Fanfarra“ iz Portugalije.

U bašti Doma omladine, na Platou Milana Mladenovića, održan je koncert duvačkog umetničkog udruženja „Farra Fanfarra“ iz Portugalije. Oni predstavljaju portugalski umetnički kolektiv iz Lisabona, a čine ga muzičari i zabavljači koji su visoko specijalizovani za grupnu euforiju i prenos zaraznih ritmova kroz moć akustične muzike i duvačkih instrumenata.

- U Pančevo smo doveli 12-oro muzičara, a u Portugalu nas ima oko 30-oro. Pošto nas je toliko, ne možemo svuda voditi celu grupu, pa idemo sa manjim grupama na sva mesta. Tako da nas je oko 30 ukupno - objašnjava Žose Valerio.

Grupa iz Lisabona bavi se mešanjem različitih muzičkih stilova – fank, džez, rok, disko i pank, kao i latino i balkanskih ritmova, a u Pančevo su došli nakon nastupa u Guči.

- Nemamo određen pravac u muzici koji preferiramo. Muzika je muzika. Naša grupa svira mnogo žanrova. Afro, fank, soul, balkansku muziku - sve te vrste da svako može da uživa.

Pored različitih stilova muzike koji neguju posebno cene i vole balkansku muziku.

- Sigurno je balkanska muzika za nas egzotična. Za vas ovde u Srbiji i drugim balkanskim zemljama, takva muzika je poznata, dosta je slušate, a mi nismo odrasli uz nju, tako da je poprilično egzotična za nas - kaže Valerio.

Na pitanje kako im se dopada Pančevo, Valerio kaže:

- Tek smo stigli juče, ali pretpostavljam da ćemo imati više vremena da provedemo u Pančevu da vidimo više grad i ono što nam nudi.

U organizaciji ovogodišnjeg „FreeDom Art Festivala“ učestvuje veliki broj volontera, biće dosta gostiju iz inostranstva, a očekuje nas i bogat muzički program. Festival traje do 27. avgusta, a na svim programima, ulaz je besplatan.