Kolonija, to je kad se vratiš...

PANČEVO, 28. jul 2018. (TV Pančevo) – U organizaciji Kulturno-prosvetne zajednice, krajem ovog meseca održava se 50. jubilarna kolonija Deliblatski pesak. U Peščari su se i ove godine okupili umetnici iz Pančeva, ali i njihovi gosti iz Makedonije, Bugarske, Vranja, Beograda, Zvečana, Soko Banje, Novog Sada, Novog Pazara, Zaječara i Niša. Svima je glavni motiv na slikama Deliblatska peščara.

Davne 1969. godine u Deliblatskoj peščari održana je prva Kolonija i malo ko je razmišljao da će ona napuniti 50 godina. Ove godine na jubilej okupili su se slikari koji su prvi put bili deo ove kolonije, ali i oni pančevački umetnici koji su sastavni deo ove kolonije godinama unazad. Kažu da im je lepo u Deliblatskoj pšečari i da je važno da kolonija raste i ostane mladima.

Kao i svih prethodnih godina, na Koloniju u Deliblatski pesak dolaze slikari iz drugih delova Srbije, ali i iz zemalja u regionu. Nekima je prvi put da dolaze u Peščaru, dok ima onih koji već godinama stvaraju slike na ovom mestu. Svi ističu da je ova kolonija jedna od najznajnačajnijih u Srbiji.

Kulturno-prosvetna zajednica organizator je slikarkske kolonije u Deliblatskoj peščari. I ove godine uspeli su da je organizuju zahvaljujući sredstvima iz Grada, ali i prijatljima i sponozorima.

I ove godine slikari su se družili u Deliblatskoj peščari, razmenjivali iskustva, a sva dela nastala na ovom mestu publika će moći da pogleda krajem godine na izložbi koja će biti organizovana u Pančevu.