Knjiga „Mihajlo Idvorski Pupin“ predstavljena Pančevcima

PANČEVO, 4. april 2017. (TV Pančevo) – U Gimnaziji „Uroš Predić“ predstavljena je knjiga prof. Dragoljuba Martinovića i dr Dragoljuba Cucića „Mihajlo Idvorski Pupin“. Povod je bio 150 godina od početka Pupinovog školovanja u Pančevu. Izdavanje knjige je finansirao pokrajnski Sekretarijat za kulturu, dok ju je izdao Dom kulture iz Idvora.

Profesor Dragoljub Martinović kaže da je povod da se Pančevcima predstavi knjiga „Mihajlo Idvorski Pupin“ bila želja da se približi život i delo našeg poznatog naučnika. Osim što je studirao u našem gradu, on je dete iz provincije. Završio je Osnovnu školu u Idvoru, potom išao u pančevačku Gimnaziju i studirao na Kembridžu. U knjizi je prikazan Pupinov put od Idvora do Amerike, koji može da posluži kao dobar primer svoj deci, ističe profesor Martinović.

Veliki je Pupinov doprinos našem društvu. Kada je u pitanju razvoj elektronike on je prvi patentirao elektronski oscilator koji stvara signale, bez kojih ne bi bilo telekomunikacije, objasnio je profesor Martinović.

Dragoljub Cucić je koautor u knjizi o Pupinu.

Profesor Martinović je istakao da se u knjizi još mogu pročitati detalji iz Pupinovog života, njegov politički rad. Osim toga srpski naučnik je bio veliki donator, objasnio je Martinović.