Istorija Pančeva u Zborniku

PANČEVO, 6. novembar 2017. (TV Pančevo) – U svečanoj sali Narodnog muzeja u Pančevu predstavljen je zbornik radova "Prilozi istoriji Pančeva". U ovoj knjizi, koju je objavio Regionalni centar za talente, nalaze se tekstovi i malo poznate činjenice o ljudima koji su rođeni ili samo živeli u Pančevu tokom 19. i početkom 20. veka, kao i o jednoj crkvi o kojoj većina Pančevaca zna vrlo malo.

Ovo izdanje skup je šest radova koje su napisali prof. Dubravka Đorđević iz Gimnazije, Dragoljub Cucić i četvoro studenata iz Pančeva. U svojim radovima bavili su se Crkvom Svete Ane, zadužbinom Đorđa Vajferta, Svetislavom Kasapinovićem, brigadnim generalom Mihovilom Mihaljevićem, Mihajlom Pupinom. Tamara Kosijer, studentkinja III godine istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, napisala je rad o Urošu Prediću. U svom radu se bavila životom velikog slikara, koliko je voleo i koliko mu je Pančevo bilo važno.

- Ja sam stavljala zanimljive priče, da je on bio i pesnik. Pravila sam osvrt i na pisma koja se nalaze u Gradskom arhivu u Pančevu, o kojima se do sada nije pisalo - kaže Tamara Kosijer, student istorije.

Studentkinja Jovana Perišić bavila se Olgom Smederevac, koja je bila velika ljubiteljka i mecena umetnosti, koja se bavila i humanitarnim radom, a o kojoj se takođe veoma malo zna.

- Izazovno je bilo jer ima malo podataka. Niko o njoj nije napisao biografiju, odakle bih ja crpela podatke. Ja sam dosta saznala i mislim da sve što sam napisala ne može da se isporiča za 15 minuta, koliko imamo. Ona je odigrala veliku ulogu u istoriji Pančeva. Tužno je što je zaboravljena - kaže Jovana S. Perišić, student istorije.

Zbornik radova "Prilozi istoriji Pančeva" značajan je zbog toga što mlađe generacije malo znaju o prošlosti grada, kaže Aleksandar Đorđević, recenzent i urednik ovog izdanja. Obuhvaćen je 19. i početak 20. veka, koji su bili kamen temeljac za današnji izgled grada, kaže Đorđević.

- Izuzetno je teško bilo. Za neke ličnosti mislimo da sve znamo, a kada se uđe u tematiku onda neke stvari i delovi života nisu ugledali svetlost dana. Deca koja su to radili imali su težak zadatak da prvo iščitaju, a onda pronađu ono što do sada nije bilo napisano - rekao je Aleksandar Đorđević, recenzent i urednik izdanja.

U istoriji Pančeva ima materijala da se napiše bar još jedan zbornik radova, jer prošlost utiče na sadašnjost, kaže Đorđević.

- Materijala za još jedan zbornik ima, pa očekujem da je ovo samo početak sveobuhvatnog osvrta na prošlost grada, jer prošlost utiče na sadašnjost - dodaje Đorđević.

Zbornik radova "Prilozi istoriji Pančeva" objavio je Regionalni centar za talente iz Pančeva. Zbornik je premijeru imao na nedavno završenom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.