"Foča" u gostima "Neolitu"

PANČEVO, 20. decembar 2017. (TV Pančevo) – U MZ Starčevo organizovan je prijem za članove KUD-a "Foča"iz Republike Srpske, koji su se nalazili u trodnevnoj poseti Starčevu. Gosti su zajedno sa domaćinima organizovali i koncert, kojim su obeležili početak saradnje.

Starčevo ima bogat društveni život, ali i višedecenijsku folklornu tradiciju. Ovog puta ugostili su folkloraše iz Foče, sa kojima imaju veoma dobru saradnju.

- Upoznali smo se sa predsednikom KUD-a "Neolit" i napravili smo to prijateljstvo. Oni su bili kod nas u Foči, gde smo imali zajednički koncert koji je bio lepo prihvaćen od strane naše publike. Posle toga smo dobili poziv da dođemo u Starčevo i rado smo se odazvali - kaže Aleksandar Stanić, KUD "Foča".

Folkloraši "Neolita" su gostovali u Foči u novembru, gde su, prema rečima Uroša Bana predsednika KUD-a, bili lepo ugošćeni.

- Priznajem da nismo bili bolje ugošćeni u Foči. Potrudili se oko nas i načih igrača. Događaju iz Foče se id an danas prepričavaju i ostaće dugo upamćeno. Publika je super reagovala na našu izvedbu - rekao je Uroš Ban, predsednik KUD-a "Neolit".

Nemanja Rotar, gradski većnik zadužen za kulturu i omladinu, istakao je da su ovakve saradnje veoma značajne, jer iz njih može da se izrodi nešto ozbiljnije, kao što je saradnja dva naseljena mesta.

- Drago mi je da se ovo u Starčevu događa. Starčevo je jedna od najrazvijenijih kulturnih sredina. Ovde ima bogat kulturni program, koji je brižno osmišljen i planiran. Tokom čitave godine se ovde nešto događa. Ovde su program i posećeni i praćeni. Mislim da će se mladi ljudi koji su došli iz Foče prijatno osećati i da će upoznati sredinu koja ima dugu tradiciju, duge korene koje dostižu čak do "Neolita" - rekao je Nemanja Rotar, gradski većnik.

Goste je u ime MZ Starčevo pozdravio Petar Andrejić, koji im je poželeo dobrodošlicu.

- Ovo je početak jedne dobre. Nadam se da ćemo i ubuduće sarađivati, ne samo u pogledu razmene muzičkih iskustava, već i u drugim stvarima - rekao je Petar Andrejić, MZ Starčevo.

KUD "Neolit" je zajedno sa KUD-om iz Foče održao i koncert u Velikoj Sali Doma omladine Starčevo.