Dobar rok na Trgu neolita

PANČEVO, 12. avgust 2017. (TV Pančevo) - Deveti "Ex-yu rock fest" završen je u Starčevu nastupima grupa "Kreativni nered", "Zemljotres" i Prljavi inspektor Blaža i "Kljunovi". Ex-yu rock fest deo je manifestacije "Dani druženja", koje organizuju Dom kulture, Kreativni kulturni klub, sportski klubovi i udruženja građana, uz podršku Mesne zajednice Starčevo.

Druge večeri "Ex-Yu Rock Fest-a" na Trgu neolita, nastupili su rokeri "Zemljotres", pankeri "Kreativni nered" i "Prljavi inspektor Blaža" i "Kljunovi".

- "Blaža i kljunovi" postoje 23 godine, od 1994. godine. To je i za nas šok koliko trajemo. Najbitnije je da ova postava već 20 godina svira zajedno, tako da smo mi mašina kao naši vaterpolisti. Oni igraju dugo zajedno, uigrani su i osvajaju medalje. Starčevo je sjajno mesto, mali grad, a na tako malom prostoru toliko divnih ljudi. To nisam nigde video. Možda samo u mojoj opštini Palilula, a to kažem zato što tamo sviramo sutra pa malo da podržim i moju opštinu. Snimili smo novu pesmu. Zove se "Kada motor vozim" i ona je posvećena svim ljudima koji voze motore u Srbiji. Pošto volimo da sviramo na moto skupovima, napravili smo hit za sva vremena i nadam se da ćemo se često viđati sa bajkerima na svirkama. Večeras će premijerno biti izvedena ta pesma u Starčevu. Nismo je ranije svirali, a nastala je pre godinu dana otprilike. Upravo završavamo i spot, a možda ćemo i deo spota snimiti danas u Starčevu, tako da ćemo imati dovoljno materijala - rekao je Igor Blažević, frontmen grupe "Prljavi inspektor Blaža" i "Kljunovi".

Koncerti su bili besplatni obe večeri, a publika je bila veoma zadovoljna izborom bendova.

- Super je. Mogu da kažem da je stvarno dobro. Ima za svakog po nešto i to je važno. Da je za jednu grupaciju to ne bi valjalo, a ovo je dobro da ima za svačiji ukus po nešto, to je najbitnije - rekao je stariji sugrađanin.

- Super je, divno, prelepo - kaže mlađa sugrađanka.

- Divno, jako je lepo - objašnjava Starčevka.

- Odlično je, i ja sam se bavio muzikom nekada, pa me interesuje kako se sada to svira i stalno sam u svetu muzike. Drago mi je da je Inspektor Blaža večeras ovde - objasnio je Starčevac.

- Super je, odlično je, vidite i sami - kaže Starčevka.

Na "Ex-Yu Rock Fest-u" do sada su svirala velika imena rokenrol scene bivše Jugoslavije kao što su: "Bajaga i Instruktori", "Riblja čorba", "Plavi orkestar", "Van Gogh", "Babe", "Atomsko sklonište", "Hladno pivo", "Pekinška patka", "Ritam nereda", "Valentino", "Psihomodo pop", "Bjesovi", Jura Stublić i "Film".

- U poslednjih devet godina, trudili smo se da sve ono što je ostavilo traga na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije dovedemo u Starčevo i pružimo Starčevcima, Pančevcima i gostima koji su dolazili sa raznih drugih strana priliku da uživaju u muzici. Mislim da nakon te muzike osamdesetih sve što je dolazilo kasnije, nije bilo ni blizu toga u čemu smo mogli da uživamo i šta smo mogli da slušamo u to vreme. Čitav naš letnji program je tako koncipiran, traje ove godine 17 dana. "Ex-Yu Rock Fest" se sjajno uklopio u ovu muzičku podlogu koju imamo, a ona je široka: od tamburaša, koji su dva puta nastupali na Trgu, preko koncerta narodne muzike, i koncerta kulturno-umetničkog društva "Neolit" sa njihovim gostima, do rokenrola koji je, osim ova dva dana, bio prisutan u još nekoliko navrata na Trgu ili ispred Doma kulture - objašnjava Petar Andrejić, koordinator "Dana druženja".

Prve večeri nastupile su grupe pančevački rokeri "Rezervni plan" iz Pančeva, "Bijelo dugme" - tribjut bend iz Novog Sada, Neno Belan i "Fiumensi" iz Splita. Festival rok-muzike koji okuplja izvođače sa prostora bivših jugoslovenskih republika prvi put je organizovan u Starčevu 2009. godine pred više od 10.000 ljudi.