BUDI opet za dve godine

PANČEVO, 14. jun 2012. (TV Pančevo) – Posle mesec dana bogatog programa za decu, danas je završen 4. Bijenale umetničkog dečijeg izraza - BUDI. Manifestacija koja se ove godine odvijala pod sloganom „Deca znaju sve“, zatvorena je dodelom nagrada najuspešnijim učesnicima konkursa. Glavnu nagradu, Gran pri BUDI-ja pripao je Mini Mirkov iz Pančeva.

U okviru 4.-tog bijenala dečijeg umetničkog izraza BUDI, na konkurs „Deca znaju sve“ pristiglo je oko 500 dečijih radova u 7 kategorija. Dodeljeno je 25 nagrada, među kojima i specijalne nagrade za mentore i dečije grupne radove, kazala je Milena Kaličanin, koordinatorka BUDI-ja.

- Svi nagrađeni radovi dobiće i „Munjevitog krimfoliona“, koji je maskota svakog BUDI-ja, pa i ovogodišnjeg. Tokom mesec dana trajanja festivala imali smo raznovrstan program, izuzetno kvalitetnog sadržaja i pokrili smo sve umetničke discipline koje postoje. Potrudili smo se da ove godine folus bude na dva gotovo identična segmenta - da imamo sadržaje odraslih koji stvaraju za decu, ali isto tako postoji veliki broj umetničkih kreativnih radionica, gde su deca ta koja stvaraju. Procenjujemo da je kroz Bijenale prošao veliki broj dece, a imali smo i goste iz inostranstva koji su neočekivano došli, kao što su gosti iz Francuske ambasade, posetili su nas gosti iz Švedske, imali smo i dve trupe iz Bosne i Hercegovine i svi su imali pozitivne utiske o Bijenalu što je nama velika čast i jako nam je drago, rekla je Milena Kaličanin, koordinatorka BUDI-ja.

U žiriju ovogodišnjeg BUDI-ja bili su slikari Emil Sfera i Vladimir Vinkić, profesor Predrag Starčević, Snežana Ćuruvija, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra i Branislav Radovanović, umetnički direktor BUDI-ja. Glavnu nagradu Grand pri 4. BUDI-ja dobila je Mina Mirkov, učenica OŠ „Bratstvo - jedinstvo“, za rad „Pipi Duga Čarapa“.

- Srećna sam što sam dobila nagradu zato što sam ja tu ostajala posle časova duže. Trudila sam se, jer sam želela da sve bude lepo i šareno. Bilo mi je jako zanimljivo jer sam posle časova ostajala po 2 do 3 sata da završim rad koji sam započela, a ostali su odlazili posle prvog časa, kazala je Mina Mirkov, učenica.

4-ti BUDI, Bijenale umetničkog dečijeg izraza organizovao je Kulturni centar, uz finansijsku pomoć Grada Pančeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.