„Analiza prostora“ u Galeriji

PANČEVO, 5. decembar 2014. (TV Pančevo) – U Galeriji savremene umetnosti otvorena je izložba „Analiza prostora“ troje autora iz Beograda. Reč je o specifičnoj postavci koja sadrži 50 malih prostorija, nalik kupatilu. Izložba koja je deo dugogodišnje Multimedijalne instalacije „Nove tehnologije“ biće otvorena do 15. decembra.

„Analiza prostora“, izložba Marije Kauzlarić, Sonje Radaković i Marka Tirnanića podelila je belim plastičnim zavesama prostor pančevačke Galerije na desetine manjih prostora. Umetnici su time stvorili intimne prostore koje posetioci sami treba da istraže i dožive.

- Zanimljivo nam je bilo da prostor Galerije, prostor sa okvirima rasturimo tako što ćemo ga podeliti u manje segmente. Bilo nam je važno da ograničenja koja postoje savladamo kroz male prostorije. Bilo nam je važno da te prostorije podsećaju na nešto što nam je poznato, a to su zapravo prostori u kojima smo vrlo intimni. Jedna od tih prostorija je kupatilo. U njemu nemamo nikakvu društvenu kontrolu, u njemu smo vrlo slobodni, sami smo sa sobom. Zanimalo nas je kako će publika reagovati u tim prostorijima u kojima će biti vrlo intimna, sa jedne strane, a sa druge strane, to ne mora tako biti, jer uvek postoji mogućnost da neko naiđe u svakom trenutku, rekao je Marko Tirnanić, vizuelni umetnik, jedan od tri autora izložbe.

Svaki autor ima svoju poetiku, ali je „Analiza prostora“ spojila duh troje vizuelnih umetnika i istakla ideju rasturanja strukture zadatih okvira, odnosno stavljanja pojedinca u centar zbivanja, objasnila je Marija Kauzlarić, jedna od autorki izložbe.

- Za nas je bio izazov da pokušamo da pomirimo naše poetike i nađemo nešto što bi bilo tačka oko koje se svi vrtimo. Mislim na intimu, socijalne probleme, probleme ideologija, vera. Široka polja nas troje pokrivamo. Ono što nas je spojilo jeste analiza prostora, rekla je Marija Kauzlarić, takođe vizuelna umetnica i jedna od autorki izložbe.

Multimedijalna instalacija u prostoru, pod nazivom „Nove tehnologije“, postoji već osam godina u Pančevu i svaki put umetnici prikazuju svoja različita viđenja tehnoloških dostignuća. Međutim, ovoga puta ideja je bila vratiti se korak unazad, odnosno vratiti se sebi, rekla je Ivana Markez Filipović, urednica vizuelnog programa.

- S obzirom na to da tehnologije napreduju, zasitili smo se novih tehnologija koje su postale normalne. Sada praktično idemo korak unazad i vraćamo se nečemu što tehnološki nije novo, ali koristimo tehnologiju da bismo malo istraživali u našim ličnim, intimnim sferama. Ovo su prostori u kojima su ljudi obično sami sa sobom i svojim razmišljanjima, pa je to, čini mi se, i umetnicima bila osnovna ideja. Ovaj prostor je nekome poznat, nekome ne, ali svako sam može biti akter u istraživanju, smatra Ivana Markez Filipović, urednica vizuelnog programa Kulturnog centra.

Pančevci prostorom Galerije savremene umetnosti, izdeljenim belim zavesama, mogu prošetati do 15. decembra.