Ana Brateljević i Milan Berginc za Pančevce

PANČEVO, 24. avgust 2017. (TV Pančevo) – Duo "Feerie", koji čine harfistkinja Ana Brateljević i violinista Milan Berginc, održaće koncert u Svetosavskom domu, 25. avgusta od 20 časova. Na programu će biti dela koja su pisana isključivo za duet harfe i violine, ali i obrade koje su pripremili ovo dvoje mladih muzičara. Izvodiće dela čeških kompozitora, particiju za harfu i violinu Sen–Sansa, ali i Šopenov "Nokturno", koji je u origonaloi pisan za klavir.

Ana Brateljević je harfistkinja Češkog narodnog simfonijskog orkestra i eksterni predavač za kamernu muziku na Akademiji u Pragu, gde je i završila doktorske studije. Pored harfe, na FMU u Beogradu diplomirala je i klavir. Milan Berginc je master studije završio u Norveškoj, kao stipendista Kraljevine Norveške i Fonda za mlade talente Srbije. Trenutno je na drugoj godini Doktorskih studija na FMU u Beogradu, a živi u Londonu. Iako su trenutno na odmoru u Pančevu, iskoristili su vreme da svojim slušaocima prirede još jedan koncert.

- Motiv je svakako ljubav prema muzici i dragim slušaocima koji će doći na koncert. Želimo da im prenesemo divne kompozicije koje smo otkrili, a i neke koje su čuli. Biće maših aranžmana i kompozicija koje su pisane za ovaj sastav. Zanimljiv program u kome ćemo uživati, a nadamo se i publika. Duo "Feerie" već duže vreme sarađuje. Od 2009. godine kao duo "Feerie", ali i ranije smo sarađivali u raznim kombinacijama - kaže Ana Brateljević, harfistkinja.

Naša ekipa zatekla je Anu i Milana kako pripremaju program za koncert. U planu je da izvedu dela koja su isključivo pisana za duet harfe i violine, ali i ona koja su prilagođena ovim instrumentima. Program je podeljen u dva dela.

- Počinjemo kompozicijom češkog kompozitora Folk Brehta, i to je premijera u Srbiji. To je svita pisana u starom stilu, zatim Sen-Sans, particija za harfu i violinu, možda i najpoznatije delo koje je pisano u originalu za ova dva instrumenta. A u drugom delu koncerta biće minijature, obrada Pijacole, što mislim da svi vole, Šopenov "Nokturno", koji je u originalu pisan za klavir, pa je pravljena obrada za harfu i violinu. Igrali smo se sa aranžmanima u drugom delu i milim da će se publici dopasti - Milan Berginc, violinista.

Ana Bratljević i Milan Berginc su jedini duo harfe i violine u Srbiji i jedan od retkih u inostranstvu. Koncert u Svetosavskom domu je u petak, 25. avgusta, u 20 sati.