Kultura

 

"Zaštitimo planetu muzikom"

PANČEVO, 17. novembar 2017. (TV Pančevo) – U okviru velikog planetarnog događaja „Climate Keys”, u Kulturnom centru Pančeva, održan je istoimeni koncert na kome je nastupila klaviristkinja prof. Marija Ligeti Balint. Koncert je planetarni događaj koji je osmislila i inicirala kompozitorka i pijanistkinja Lola Perin sa ciljem da okupi pijaniste iz celog sveta zainteresovane da koncertom i interaktivnom pričom stručnih predavača pokrenu publiku na promišljanje na temu klimatskih promena.

 

Skoro pola veka "Tinerecee" u Vojvodini

PANČEVO, 13. novembar 2017. (TV Pančevo) – U amfiteatru Visoke škole strukovnih studija za vaspitače "Mihajlo Palov" u Vršcu, svečano je obeležena 45. godišnjica rumunske štampe za omladinu u Vojvodini i 45. godišnjica časopisa "Tinerecea". Ovaj časopis je jedini te vrste u Srbiji, a namenjen je mladima u zemlji i inostranstvu. Povodom ovog jubileja okupilo se mnogo zvanica i gostiju, među kojima i predstavnici rumunskog konzulata u Vršcu.

   

Završen 17. "Etno glas"

PANČEVO, 12. novembar 2017. (TV Pančevo) – Na završnom koncertu pevačkih grupa 17. Etno glasa, u dvorani Apolo održan je koncert pevačkih grupa. Pored domaćina KUD-a „Stanko Paunović“ NIS-RNP, predstavile su se i pevačke grupe iz Slovenije, Kraljeva, Užica, Raške, Trstenika i Gornjeg Milanovca.

   

KUD-ovi iz Švajcarske, Slovenije i Republike Srpske u Pančevu

PANČEVO, 11. novembar 2017. (TV Pančevo) – U okviru manifestacije „Etno-glas“ u Domu Vojske održan je koncert folklornih ansambala. Publici se predstavio prvi ansambl domaćina KUD-a „Stanko Paunović NIS-RNP“, kao i gosti - srpska kulturno-umetnička društva iz Švajcarske, Slovenije i Republike Srpske.

   

Pismo, tradicija i nošnje naroda južnog Banata

PANČEVO, 9. novembar 2017. (TV Pančevo) – U okviru manifestacije "Etno-glas" održana je etnološko-likovna radionica "Pismo i tradicija". Mladi Pančevci imali su priliku da saznaju o nošnjama naroda koji žive u Banatu, ali i da sve zanimljive detalje prenesu na papir. Organizator je Kulturno-umetničko društvo "Stanko Paunović" NIS Rafinerije nafte Pančevo, a rukovodilac radionice Marijan Muškinja.

   

Šesto Bijenale crteža u Istorijskom arhivu

PANČEVO, 7. novembar 2017. (TV Pančevo) – U Istorijskom arhivu otvoreno je 6. Bijenale crteža. Od 139 umetnika žiri je izabrao 59 koji su izloženi u Arhivu. Dobitnik prve nagrade je Tomislav Todorović.