Kultura

 

Pismo, tradicija i nošnje naroda južnog Banata

PANČEVO, 9. novembar 2017. (TV Pančevo) – U okviru manifestacije "Etno-glas" održana je etnološko-likovna radionica "Pismo i tradicija". Mladi Pančevci imali su priliku da saznaju o nošnjama naroda koji žive u Banatu, ali i da sve zanimljive detalje prenesu na papir. Organizator je Kulturno-umetničko društvo "Stanko Paunović" NIS Rafinerije nafte Pančevo, a rukovodilac radionice Marijan Muškinja.

 

Šesto Bijenale crteža u Istorijskom arhivu

PANČEVO, 7. novembar 2017. (TV Pančevo) – U Istorijskom arhivu otvoreno je 6. Bijenale crteža. Od 139 umetnika žiri je izabrao 59 koji su izloženi u Arhivu. Dobitnik prve nagrade je Tomislav Todorović.

   

"U dodiru sa prirodom"

PANČEVO, 7. novembar 2017. (TV Pančevo) – U Galeriji savremene umetnosti otvoren je 47. Salon umetnosti pod nazivom "U dodiru sa prirodom", posvećen umetniku Palu Dečovu. Pančevci su imali priliku da pogledaju radove i Vasilija Dolovačkog, Larise Ackov, Jelene Lalić, Dragoslava Husara. Ovom prilikom, u Svečanoj sali Narodnog muzeja otvorena je i izložba sabranih dela slikara Pala Dečova.

   

Tradicija i običaji u Gradskoj upravi

PANČEVO, 7. novembar 2017. (TV Pančevo) – Izložbom pod nazivom „Pismo i tadicija natpisa na etnografskim predmetima“ otvoren je 17. put manifestacija „Etno glas“. U holu Gradske uprave izloženo je 40 predmeta iz zbirke KUD Stanko Paunović, NIS Rafinerija nafte Pančevo. Manifestacija „Etno glas“, predstavlja susrete izvornih pevačkih i igračkih grupa. U narednih 6 dana, odnosno do 12 novembra, publika će moći da čuje i vidi nastupe pevačkih i folklornih grupa iz zemlje i inostranstva.

   

Daniel Erdman zatvorio Džez festival

PANČEVO, 6. novembar 2017. (TV Pančevo) – Nastupom Daniela Erdmana u Kulturnom centru zatvoren je 20. Pančevački džez festival. Publika je tokom četiri dana Festivala imala priliku da uživa u nastupima svetskih džezera, koji su se predstavili numerama iz vlastitog repertoara, ali i novim kompozicijama.

   

Istorija Pančeva u Zborniku

PANČEVO, 6. novembar 2017. (TV Pančevo) – U svečanoj sali Narodnog muzeja u Pančevu predstavljen je zbornik radova "Prilozi istoriji Pančeva". U ovoj knjizi, koju je objavio Regionalni centar za talente, nalaze se tekstovi i malo poznate činjenice o ljudima koji su rođeni ili samo živeli u Pančevu tokom 19. i početkom 20. veka, kao i o jednoj crkvi o kojoj većina Pančevaca zna vrlo malo.