40 gradova deo manifestacije "Muzeji Srbije - 10 dana od 10 do 10"

PANČEVO, 10. maj 2017. (TV Pančevo) – Manifestacija "Muzeji Srbije - deset dana od deset do deset" održaće se od 11. do 20. maja i na njoj će se predstaviti 90 institucija kulture u 40 gradova i mesta u Srbiji. Ulaz na sve programe tokom manifestacije je besplatan.

Direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Slavko Spasić rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu da će manifestaciju otvoriti izložba "Priča o meteoritima", koju organizuje taj muzej.

- Prikazaćemo vam i omogućiti da zavirite u jednu od najvrednijih zbirki Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, koji čuva meteorite ne samo sa teritorije sadašnje Srbije, već i iz Australije, Amerike i drugih krajeva sveta. Sokobanjski, Jelički i Dimitrovgradski meteorit je nešto na šta smo ponosni – rekao je direktor Prirodnjačkog muzeja Slavko Spasić.

Dušica Bojić iz Istorijskog muzeja Srbije najavila je tri izložbe u Konaku kneza Miloša u Beogradu i to o Prvom i Drugom srpskom ustanku, istoriji pečata u Srbiji i Srbiji na kraju 19. i početku 20. veka.

- Želim da vas pozovem u konak Kneza Miloša gde možete videti tri izložbe u jednoj. To je Srbija na kraju 19. i početka 20. veka. To je strip o Knezu Milošu i Drugom srpskom ustanku “Eto mene, eto vas”. Mi smo pored stripa, uradili i strip album koji može da se kupi, rekla je Dušica Bojić.

Pančevce takođe očekuje veoma bogat program.

- Muzej Srpske pravoslavne crkve predstaviće se sa izložbom “Drvorezi i bakrorezi” iz zbirke grafika crkvenog muzeja. Tu je i Zavod za zaštitu spomenika kuture, izložba Nikole Vlajića “Šta to beše?”. On će predstaviti jedan arhitektonski detalj iz 19-tog veka, koji mi danas obilazimo, ne znajući zašto je on negde na nekim ulazima zgrada. Reč je o odbojnicima koji su ranije sprečavali da se te zgrade oštete. Još uvek ih možemo naći na teritoriji našeg grada – objasnila je Vanja Radenković, PR Narodnog muzeja program manifestacije u Pančevu.

Pančevci će moći da u periodu od 11. do 20. maja od 10 do 10 časova isplaniraju svoju kulturnu turu i posete Narodni muzej, gde će moći da pogledaju interesantne izložbe.