2. Slovački pevački festival u Vojlovici

PANČEVO, 1. oktobar 2017. (TV Pančevo) – U Domu kulture u Vojlovici održan je Slovački pevački festival drugu godinu zaredom, u organizaciji Kulturno-prosvetnog društva „Đetvan“. Prema rečima organizatora cilj festivala je da se očuva slovačka tradicija kroz izvođenje tradicionalnih pesama.

Drugi po redu Slovački pevački festival okupio je stanovnike Vojlovice u Domu kulture. Tradicionalne pesme izvodio je veliki broj učesnika. Prvo su se publici predstavili najmlađi, zatim i najstariji, predstavljeni kao „veterani“ da bi „kruna“ večeri bili aktivni izvođači, na oduševljenje svih prisutnih. Vladimir Kolarik, umetnički rukovodilac Slovačkog kulturno-prosvetnog društva „Đetvan“ ističe da je cilj fetivala da se održi slovačka tradicija, kroz tradicionalne pesme.

- Da što više mladih ljudi dođe, što više dece i da ih navedemo da zavole ovakve stvari, da vide da ima nešto lepo u tome - izjavio je Vladimir Kolarik.

Kolarik ističe da je mogao da peva ko god je želeo da se prijavi.

- Počeli smo pre mesec dana, kada smo izdali oglas i raspisali konkurs. Konkurs je bio otvoren, moga je da peva ko god je hteo i nikome nismo rekli ne - dodao je Kolarik.

Organizatori žele da i narednih godina organizuju festival, ali insistiraju na jednoj stvari.

- Da se ne ponavljaju pesme, bar naredne dve ili tri godine. Ono što je pevano prošle, da se ne peva ove godine i da uvek budu nove. Želimo da izvučemo što više starijih, pomalo zaboravljenih pesama - kaže Kolarik.

Svi izvođači koji su nastupali, prethodno su iste pesme snimili u studiju u Kovačici. Te pesme našle su se na CD-u, koji je izdalo društvo „Đetvan“.