14. Međunarodni festival podvodnog filma u Kulturnom centru

PANČEVO, 20. mart 2017. (TV Pančevo) – Tradicionalna izložba podvodne fotografije, otvorena je u Foajeu Kulturnog centra Pančeva. Tokom festivala, posetiocima će biti prezentovane egzotične fotografije morskih i okeanskih dubina profesionalnih i amaterskih autora iz zemlje i inostranstva. Festival traje do 27. marta.

Povodom Međunarodnog dana voda, Klub podvodnih aktivnosti Pančeva u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva, po 14. put su organizovali Međunarodni festival podvodnog filma i fotografije. Slavko Makara, predsednik Kluba podvodnih aktivnosti kaže da su izložene fotografije nastale u toplim morima, ali ističe da ove godine ima dosta radova i iz jezera.

- Pristiglo je skoro 60 radova. Izabrali smo 34 i sve te radove smo izložili. Ljudi svi misle da kada fotografišu pod vodom da je kao i ovde. Mogu da kaće da greše. Tamo je izuzetno teško zato što pored toga što treba ribu da uhvatite u nekom trenutku, imate problema sa svetlošću, sa vazduhom, dubinom i još sa nekoliko faktora koje ronioci dobro poznaju. Fotografisati u reci ili jezeru je još teže nego na moru. Na moru je mnogo bogatiji svet i tamo se može, sa manje truda, da napravite dobr fotografije - rekao je Slavko Makara, predsednik Kluba podvodnih aktivnosti.

Postavka radova će biti izložena narednih 9 dana u Foajeu Kulturnog centra a u tri dana biće prikazani filmovi iz Francuske, Italije, Španije, Engleske, Amerike i Rusije.

- Mi uglavnom radimo tematkse filmove. Jedne godine bili su potopljeni brodovi, jedne godine su bile ajkule. Ove godine smo izabrali da to bude nešto za relaksaciju, onaj prelep i raznobojni šareniš pod vodom, tako da je to više za opuštanje. Ja sam jako veliki ljubitelj ajkula, pa sam moraqo da ubacim jedan kratak film o ajkulama koji je večeras na repertoaru - dodao je Slavko Makara. Pobednik u kategoriji „kompozicija” na 14. Međunarodnom festival podvodne fotografije je Mile Petrov iz Bele Crkve sa slikom koja je nastala na Malti.

- Fotografijom bavim se 40 godina a podvodnom fotografijom se bavim više od 15 godina. Fotografija je nastala na dubini od 35 - 36 metara. Poznavaoci će po fotografiji videti da preovladava plava boja koja je karakteristična na tu dubinu – kazao je Mile Petrov, Bela Crkva.

U kategoriji “ribe” pobedio je Milan Zurković, u kategoriji “makro” Siniša Lazarević a nagrada “Gran pri” je pripala Damiru Zulu iz Hrvatske.