Lokalizovan požar na deponiji u Kačarevu

PANČEVO, 23. jun 2017. (TV Pančevo) – Požar na deponiju u Kačarevu je lokalizovan. U gašenju požara zaposlenima iz JKP “Kačarevo” pomažu vartogasci, kao i mehanizacija pančevačkih komunalnih preduzeća i privrednih subjekata. Tokom dana u Kačarevu je bilo i mobilno vozilo za merenje zagađenja Zavoda za javno zdravlje iz Pančeva.

Požar na kačarevačkoj deponiji počeo je u četvrtak, u popodnevnim satima. Zaposleni u JKP “Kačarevo” upeli su da ga oko 19 sati lokalizuju, a gašenje su nastavili do 22 sata. Međutim, tokom noći i rano jutros požar se proširio na obode deponije, kazao je gradonačelnik Saša Pavlov, tokom obilaska deponije. Kao pomoć, JKP “Zelenilo” poslalo je ULT koji radi na utovaru zemlje, a iz “Higijene” poslata je cisterna kojom se gasi.

- Zatražili smo i asistenciju Vatrogasne jedinice. Pošto je ustanovljeno da požar može samo da se gasi nasipanjem zemlje, ostvarili smo komunikaciju i sa lokalnom privredom, koja je svoju mehanizaciju stavila na raspolaganje. Iskreno se nadam da će do kraja dana požar ne smao biti lokalizovan, nego ugašen – rekao je Saša Pavlov gradonačelnik Pančeva.

Kako bi se proverilo da li ima posledica po životnu sredinu i zdravlje ljudi, grad je naložio Zavodu za javno zdravlje da na teren izađe vozilo za merenje zagađenja, kaže Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za životnu sredinu.

- Sva merenja koja su urađena pokazuju da su sve vrednosti ispod graničnih vrednosti, za supstance i materije koje se mere. Tako da je sve pod kontrolom. Trenutno nema opasnosti za životnu sredinu i zdravlje građana, jer su sve izmerene vrednosti ispod graničnih vrednosti koje su propisane Uredbom – napomenula je Katarina Banjai članica Gradskog veća.

Požari na deponijama nisu baš retkost, kaže gradonačelnik Pavlov, i zbog toga je uputio i apel građanima da ne pale ništa oko deponija kako bi izbegli ovakve situacije.

- Neke stare navike moraju da se izbegavaju. To je pre svega paljenje suve trave, radi nicanja nove, odnosno ispaše. Kao i paljenje kablova, da bi se došlo do bakra. Više nego je očigledno da je ovaj požar izazvan nekom takvom reakcijom, nego da je predstavljao slučajnost. Uvidom u deponiju nema opasnosti od bilo kakvih eksplozija, radijacije. Ovo odgovorno tvrdim jer smo ovde ostvarili uvid sa nadležnima – objasnio je Pavlov.

Na terenu u Kačarevu su pripadnici Vatrogasne jedinice iz Pančeva, cisterna Higijene, kao i „Ult“ iz Zelenila koji puni kamione zemljom koja služi za zatrpavanje mesta na kojima još uvek gori smeće. Vremenski uslovi trenutno idu na ruku Kačarevcima jer dim sa deponije ne ide prema naselju.