Policija pronašla vandale koji su porušili spomenike na jevrejskom groblju! Pavlov i Kiš osudili ovaj vandalski čin

PANČEVO, 12. decembar 2017. (TV Pančevo) – Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pančevu pronašli su dvojicu maloletnika osumnjičenih da su izvršili krivično delo povreda groba.

Sumnja se da su oni, tokom noći između 8. i 9. decembra ove godine, zajedno sa jednim detetom preskočili ogradu Jevrejskog groblja i porušili 47 nadgrobnih spomenika. Događaj koji je policiji prijavljen skoro tri dana kasnije, brzom akcijom je rasvetljen, a počinioci pronađeni.

Protiv osumnjičenih maloletnika biće podneta krivična prijava Višem tužilaštvu u Pančevu.

Jevrejska opština ima svoje obezbeđenje na groblju, a kako regionalna RTV Pančevo nezvanično saznaje, obezbeđenje je videlo ovaj incident koji se dogodio tokom noći između 8.i 9.decembra. Ceo slučaj prijavljen je policiji 3 dana kasnije. Pored svega policija, kako saznajemo, intenzivno je radila na ovom slučaju i pronašla vandale koji su srušili skoro 50 nadgrobnih spomenika.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i predsednik Skupštine Tigran Kiš najoštrije su osudili vandalski čin koji se desio proteklog vikenda na Jevrejskom groblju u Pančevu prilikom kojeg je oštećeno više nadgrobnih spomenika. Oni pozdravljaju brzu akciju pančevačke policije koja je odmah pronašla počinioce i protiv kojih će biti podnete krivične prijave.

– Ovo je isključivo čin vandalizma, a ne politički ili ideološki čin usmeren protiv Jevrejske zajednice, to je izuzetno važno za javnost da se zna, i počionioci će u skladu sa tim i biti procesuirani od strane nadležnih organa. Grad Pančevo je slobodan grad otvorenog srca za sve, u kojem u miru i slozi i međusobnom poštovanju vekovima živi 26 nacionalnih zajednica i u kome svi složno šaljemo poruku da nećemo tolerisati nedela koja štete imovinu i nanose štetu spomenicima i kulturnoj i istorijskoj baštini Pančeva i svih njegovih građana. Zbog toga, ovakav čin mora biti najoštrije osuđen i poslata poruka svima da nijedno nedelo neće proći nekažnjeno, i da će vandalizam biti najoštrije osuđen u javnosti i u skladu sa zakonom – navedeno je u saopštenju.