Nastradao radnik Azotare

 

PANČEVO, 4. januar 2017. (TV Pančevo) – U pogonu Karbamid, u HIP “Azotari", nešto posle 12 sati došlo je do proboja na instalacijama i curenja amonijaka. Tom priliko nastradao je Goran Pejić 1965. godište, koji je bio smenovođa u tom pogonu. Brzom intervencijom radnika i vatrogasaca zaustavljeno je curenje amonijaka i kako kažu nadležni u Azotari nije bilo opasnosti po životnu sredinu. Na lice mesta izašla je policija i nadležne inspekcijeske službe koje treba da utvrde šta su uzroci ove nesreće.

U 12 sati i 10 minuta u pogonu Karbamid došlo je do proboja dihtunga na jednom od merača pritiska amonijaka. U tom trenutku u redovnom obilasku pogona bio je Goran Pejić 1965. godište, koji je radio kao poslovođa u tom pogonu, kaže Gordana Vasojević, rukovodilac sektora zaštite životne sredine u Azotari.

- Došlo je do proboja dihtunga na indikatoru merača protoka amonijaka u samom pogonu. On se u tom trenutku nalazio u svom redovnom obilasku pogona. Iako je imao zaštitnu masku, koncentracija je bila prevelika u tom trenutku. naše kolege iz spasilačke jedinice koji su se tu zatekli, pokušali su da pomognu. sanitet je brzo prevezao do bolnice, ali nažalost on je preminuo – kazala je Gordana Vasojević, HIP „Azotara“.

Povodom ovog događaja, oglasila se i pančevačka Bolnica. U zvaničnom saopštenju na sajtu ove zdravstvene ustanove navodi se da je Goran Pejić dovezen u Bolnicu bez vitalnih funkcija, i da su kardiolog, anesteziolog i specijalista urgentne medicine pokušali da ga reanimiraju. I pored svih preduzetih mera, vreme smrti je proglašeno u 13 sati i 15 minuta, navodi se u saopštenju pančevačke Bolnice.

O akcidentu u Azotari obavešten je i pančevački Štab za vanredne situacije, koji je odmah održao sastanak kolegijuma koji prvi reaguje u ovakvim situacijama. Na osnovu prikupljenih informacija, nije bilo žalbi građana na simptome trovanja iako je mobilna stanica Zavoda za javno zdravlje zabeležila pik amonijaka, kaže Saša Pavlov, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.

- U gradu se osetio u jednom trenutku pik, jer je amonijak agresivan gas, dovoljno je u manjim količinama das e oseti. Mi smo proverili u bolnici i Domu zdravlja, nisu zabeleženi slučajhevi prijavljivanja sugrađana koji bi se žalili na tegobe izazvane amonijakom. Mi smo u kontaktu sa Zavodom, Dogovorili smo, imajučći u vidu klimatske nepovoljne uslove, da mobilna stanica meri vrednosti amonijaka u životnom okruženju, odnosno Vojlovici kako bi eventualno blagovremeno reagovali – izjavio je Saša Pavlov, komandant Štaba za vanredne situacije.

Brzom intervencijom radnika i vatrogasaca zaustavljeno je curenje opasne materije, a nadležni iz Azotare tvrde da je akcident bio lokalnog karaktera i da nema opasnosti po zdravlje građana i životnu sredinu.

- Sve naše službe su intervntno ragovale po procedurama koje mi imamo. I vatrogasci, služba zaštite životne sredine, bezbednosti zdravlja, sanitetsko vozilo. Opasnosti po zdravlje ostalih zaposlenih i životnu sredinu nije bilo. Sve je bilo na lokalciji pogona. Trajalo je kratko i nije bilo opasnosti po ostale zaposlene – kazala je Gordana Vasojević, HIP „Azotara“.

U pogonu Karbamida nakon nesreće zaustavljena je proizvodnja. Na lice mesta izašli su pokrajinski inspektor za zaštitu životne sredine, republički inspektori zaštite na radu, i i republička inspektorka za velike hemijske udese, kao i policija koja je uradila uviđaj. U ovom trenutku ne zna se šta je izazvalo nesreću, a to će pokazati istraga koja je u toku.

O akcidentu u Azotari oko 12 sati i 30 minuta, obavešten je i pančevački Štab za vanredne situacije, koji je odmah održao kolegijum užeg sastava štaba koji deluje u ovakvim situacijama. Na sastanku su prikupljene sve informacije koje su bile neophodne za eventualno postupanje gradskih službi, kaže Saša Pavlov, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.