Ima li kraja zloupotrebama Kisina?

  Dom za lica ometena u mentalnom razvoju "Srce u Jabuci" ima veliku ekonomiju, opremljenu od značajnih donacija. Poseduje ukupno 82ha plodne zemlje (42ha u svom vlasništvu i 40ha koje je dobio na korišćenje od Ministarstva poljoprivrede). Pri tom, korisnici imaju prilično jednoličnu i nekvalitetnu ishranu, a od voća za užinu dobijaju godinama samo po jabuku!

Ovo je još jedna, u dugačkom nizu, informacija koje smo dobili od osoba čija su imena uvek dostupna Tužilaštvu.

Pisali smo da je Kisin nedavno smislio da može da se "dokopa" novca korisnika koji primaju invalidske/porodične penzije, a koji ostaje preko onoga koliko se naplaćuje za njihov boravak u Domu ili kada odsustvuju iz Doma, jer borave kod svojih roditelje/staratelja, pa je tako poslao veoma bezobrazno pismo starateljima i roditeljima tražeći da se odreknu tog novca, navodno, u korist njihovih milih i dragih i daju Domu saglasnost da njime raspolaže.

Sada saznajemo da je Kisin korisnicima koji primaju invalidske penzije ili porodične penzije zatajio po 5.000 dinara koje je Vlada Srbije dva puta u proteklom periodu dala kao pomoć penzionerima. Prema našim saznanjima, samo su dva staratelja uspela da "izvuku" novac i to tako što su zapretili tužbama Ministarstvu.

Naši sagovornici govore i o mnogobrojnim licima koji su zapošljavani u Domu u vreme izričite zabrane zapošljavanja koja je još na snazi.

Novi sazivi Upravnog i Nadzornog odbora ove ustanove zatražili su smenu Kisina još pre nekoliko meseci, ali Pokrajinski sekretar, nadležan da potpiše predlog za njegovu smenu, još uvek nije našao vremena da to uradi, te tako Pokrajinska skupština nije mogla da smenu i ozvaniči. Kisin to koristi i pod prisilom traži od zaposlenih da potpišu apel za njegov ostanak na fukciji direktora,a bezobrazluk mu ide dotle da je čak uputio pismo kojim on zahteva smenu Upravnog odbora. Ovo je samo delić onoga što je Kisin napravio za vreme svog prvog, a sada već i dobrog dela drugog mandata. Dom koji je nekada bio ogledna i ugledna ustanova za zbrinjavanje osoba sa intelektualnim poteškoćama, devastiran je u svakom smislu.

Nastaviće se...

Izvor: ePancevo.rs