Žetva pšenice u Pančevu, Opovu, Alibunaru, Kovačici

PANČEVO, 1. jul 2017. (TV Pančevo) – Žetva pšenice na više od 20.000 hektara u četiri južnobanatske opštine – Pančevu, Opovu, Alibunaru i Kovačici - u toku je. Prinosi su različiti od atara do atara i kreću se od hiljadu do nekoliko hiljada kilograma po hektaru. Paori nisu zadovoljni cenom, koja ukazuje na neisplativost proizvodnje "hlebnog žita".

Žetva pšenice u južnobanatskom ataru je počela i neće dugo trajati. Paori imaju dobru mehanizaciju, površine pod "hlebnim zrnom" nisu velike, a pšenica nije vlažna.

Pre žetve pšenice južnobanatski paori završili su dva izuzetno važna posla. Pokošena je uljana repica, a potom i ozimi ječam. Uljana repica sve više nalazi svoije mesto na prostoru južnog Banata.

Ozimi ječam je kultura koja nije mnogo zastupljena, a žetva je skoro pri kraju, ako nije i završena.

Žetva pšenice je u toku. Prema predviđanjima stručnjaka i poljoprivrednika ovogodišnja žetva neće potrajati, mada će rod biti ispod prošlogodišnjeg.

Kvalitet pšenice je dobar, a od toga šta je i kako je rađeno umnogome zavise i prinosi.

U većini seoskih atara, paori nisu zadovoljni rodom, a o ceni i da ne pričamo. Rod je šarolik, ima mesta gde je rod odličan, ali više je sredina gde je rod takav da je posao neisplativ. Zbog nestabilnosti cene i neisplativosti proizvodnje pšenice neizvesno je koliko će se ova kultura sejati najesen.

Žetva je počela i svi su izgledi brzo će biti završena.

Cena je velika muka paora, kao i prethodnih godina.

Sem kritike na tuđi račun, poljoprivrednici su često samokritični, kada ne urade kako valja.

Poruka stručnjaka paorima je jasna.

U četiri južnobanatske opštine – Pančevu, Opovu, Kovačici i Alibunaru pod pšenicom je više od 21 hiljade hektara. Očekuje se da će se žetva obaviti već tokom narednih deset dana.