Zelena pijaca puna voća. Jagode na izmaku, breskve tek stigle

PANČEVO, 3. jun 2017. (TV Pančevo) – Kako je došlo lepo vreme, bogatija je i ponuda na pančevačkoj pijaci. Veliki je broj kupaca koji su bili zainteresovani za mlad krompir, jagode i trešnje.

Na pančevačkoj Zelenoj pijaci, bogata je ponuda voća i povrća. Domaćih jagoda ima u izobilju po ceni od 100 do 250 dinara, a to je aktuelna cena i trešanja.

- Cena trešanja je od 150 do 250 dinara, ali najviše prodajem po 150 dinara. Prodajem tri do četiri vrste trešanja. U odnosu na prošlu nedelju, uglavnom su iste cene, jer je loša godina, dosta je bilo kišei to je uticalo na rod, mnogo je oštetila kiša voće i povrće, trulilo je. Prodajem trešnje i jabuke. Dosta uzimaju višnju za zamrzivač i to najviše kupuju, pomalo trešnje i jagode – rekao je Joviša Petronijević.

Breskve su tek počele da se prodaju, pa im je cena još uvek visoka, a od povrća je najtraženiji mladi krompir.

- Rodio je lepo krompir, ali jeftin je u odnosu na ulaganja. Iste su cene kao prošle nedelje, već desetak dana je cena 40 do 50 dinara i 25 dinara na veliko. Kupuju ljudi, ko ima novca, ne gleda cenu, ko nema, bira. Svašta imam. Prodajem krompir, kupus, mladi luk, crni, sveže krastavce, imam plastenik. Sve pomalo ide, nije da se ne proda, ali manje je nego prošle godine što se prodavalo – objasnila je Vera Ristić.

Rod jagoda je ove godine bio solidan, ali je bilo grada, pa su kasnile, kaže prodavac Petar Dmitrović.

- Prvi i drugi rod je bio odličan, sada je već kraj, već su sitnije, ali su zdrave. Sitne su, ali slatke kao med. Mirišu mnogo lepo. Jagode su na samom kraju, još su lepe i sada su najslađe. Biće ih još pet do šest dana i neće ih biti više. Trešnji će biti još desetak dana. Imam kvalitetne trešnje, krupnije, to dajem u Ritopek po 230 dinara – pojasnio je Petar Dmitrović.

Što se jagoda tiče, cene su skočile u odnosu na prethodne nedelje. Bile su 130, a sada su između 150 i 180dinara, a pošto je kraj njihove sezone, preporučujemo svim ljubiteljima ovog slatkog voća da iskoriste bogatu ponudu i kupe ih, jer ih već naredne nedelje neće biti.