Zadruge šansa za male proizvođače

PANČEVO, 8. maj 2017. (TV Pančevo) - Zemljoradničke zadruge su već decenijama na prostoru Srbije u krizi. Sada postoji raspoloženje, a i potreba za udruživanjem u zadruge. Trenutno je mali broj zadruga, koje dobro posluju, ali šansa malih paora je u udruživanju na zadrugarskim osnovama poruka je iz vlasti, ali i od strane poljoprivrednika.

U Srbiji je tako. Ono što valja, uglavnom se, uništava. Razloga ima više. Tako je i s zemljoradničkim zadrugama. Na početku pretprošlog veka osnivane su zadruge kao odbrana od zelenaša i protiv osiromašenja seoskog stanovništva. Bilo ih je više od 650. Pred Prvi svetski rat radilo je više od 800, a pred Drugi svetski rat 3.500 zadruga. Posle Drugog svetskog rata zemljoradničke zadruge su bile aktivne, a potom su Osnovnim zakonom o zadrugama i privrednom reformom iz 1965. desetkovane.

Sve češće se naglas govori o tome da je neophodno reafirmisati zadrugarstvo na ovim prostorima.

Cilj povratka zadrugarstva je želja da mladi ostanu na selu. Jer, sve je manje sela u Srbiji. Ozbiljne države ne menjaju često, što kod nas nije slučaj. Kako se promeni ministar u Srbiji se već skoro četvrt veka, maltene promeni agrarna politika.

Poljoprivrednici u Srbiji smatraju da je organizovanje u zadruge dobra stvar.

U Srbiji trenutno ima više od 1.600 aktivnih zadruga. Jedna trećina ima prazan završni račun, druga trećina nema rešeno imovinsko stanje, dok su treće trećina zadruge s prihodima, koje posluju ozbiljno.

Hoće li pomoć zadrugama pomoći da i dalje žive vreme će pokazati.