Za normalan život 100 ha zemlje

PANČEVO, 20. decembar 2017. (TV Pančevo) – Nekada je maksim zemlje iznosio deset hektara i ratari su živeli od toga. Vremenom posedi su se uvećavali, troškovi proizvodnje rasli, apetiti se povećavali, pa je većina ratara koja je ostala da obrađuje tu površinu jedva sastavljala kraj s krajem.

Sada kada nema ograničenja u obrađivanju površina, sve je više onih koji obrađuju deset i više hektara ili više od 17 lanaca zemlje. Jer, sve je teže opstati na poljoprivrednom nebu s malim površinama, mada je prosečan posed i dalje mali.

Poljoprivrednici koji danas obrađuju samo deset hektara i bave se ratarskom proizvodnjom muku muče da prežive, ako im je to jedini izvor prihoda. Za voćare i povrtare to je druga priča. Ali, malo je njih koji obrađuju veće površine.

Sada od ratara možete često čuti da je potrebno obrađivati nekoliko desetina hektara i imati ratarsku proizvodnju na njoj, da bi se opstalo.

Sada je potrebno značajno više zemlje obrađivati od deset hektara, ukoliko je ratarstvo osnovno zanimanje.

Godina koja je za nama nije išla na ruku ratarima. Naprotiv, suša je odnela danak.

Kako godine prolaze, tako se i uvećava broj hektara koji valja obrađivati da bi se normalno živelo. Od ratarstva je sve teže živeti, kada se obrađuju male površine.