Vuk Radojević na tribini u Bavaništu

PANČEVO, 17. april 2017. (TV Pančevo) – Poljoprivrednici iz Bavaništa, odnosno Opštine Kovin imali su priliku da prisustvuju tribini na kojoj je govorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević, predsednica Opštine Kovin Sanja Petrović, opštinski većnik za poljoprivredu Dragan Šljivovački i Aleksandar Bogdanović direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede. Poljoprivrednici su imali priliku da se upoznaju sa merama agrarne politike za ovu godinu kao i sa olakšicama koje mogu da dobiju.

Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu istakao je da je budžet za poljoprivredu nikada veći i da iznosi preko osam milijardi dinara. Nivo povraćaja bespovratnih finansijskih sredstava veći je za 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. Radojević je upoznao poljoprivrednike i sa merama agrarne politike za 2017. godinu.

-Ono što je bitno napomenuti jesu mere koje sprovodimo. Investicije u protivgradne mreže,to obuhvata izgradnju svih elemenata za zaštitu od elementarnih nepogoda. Zatim kada govorimo o sistemimia za navodnjavanje, to podrazumeva i kopanje i opremanje bunara, i treća mera tiče se zaštite zatvorenih prostora. Za ove mere imamo mnogo više para nego što je bio ceo agrarni budžet prošle godine. Treba napomenuti svakako i opremanje stočarskih farmi gde smo povećali nivo sredstava blizu 70 odsto, u pitanju je nabavka za opremanje stočarskih farmi- rekao je Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin u obraćanju prisutnima, istakla je da je zadatak ove lokalne samouprave da razgovara sa građanima i da u skladu sa njihovim zahtevima reaguje.

- Poljoprivrednici su ukazali na potrebu formiranja agrarnog fonda, i isti je formiran prošle godine, a ove godine smo ga proširili, odnosno subvencionisaće se i pčelari i proizvođači aromatičnog bilja - kaže Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin.

Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede rekao je da od ove godine kreditni limit koji poljoprivrednici imaju na raspolaganju iznosi 40 hiljada evra po gazdinstvu i od ove godine, u toku trajanja grejs perioda, se ne naplaćuje kamata.

- Kod kupovine poljoprivredne mehanizacije grejs period je šest meseci, tada kredit miruje i poljoprivrednici imaju još pet godina da otplaćuju taj kredit sa krediotnom stopom od 1,5 odsto na godišnjem nivou. Oni koji se bave pčelarstvom imaju grejs period od 18 meseci, tako da se omogućuje da se nakon prodaje meda mogu servisirati obaveze prema fondu. Kod višegodišnjih zasada grejs period je tri godine – kazao je Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede.

Nakon uspešne realizacije programa podrške poljoprivrednicima iz Agrarnog fonda, Opština Kovin i ove godine nastavlja da sprovodi politiku podrške razvoju lokalne poljoprivrede.

- U 2017. godini opredelili smo sredstva za povraćaj za priključnu mehanizaciju u iznosu od 40 odsto, maksimalno od 300 000 po jednom poljoprivrednom gazdinstvu. Dajemo povraćaje za premiju osiguranja useva u iznosu od 30 odsto i to je jedina stavka za koju poljoprivrednici mogu da apliciraju i u Ministarstvu poljoprivrede i u lokalnoj samoupravi. Zatim povraćaji za kamatne kredita u iznosu od 70 odsto maksimalno do 200 000 dinara po jednom poljoprivrednom gazdinstvu. Ono što finansiramo po prvi put ove godine su povraćaji za kupovinu pčelarske opreme u iznosu od 50 odsto po kupljenoj opremi, maksimalno 50 000 dina po jednom poljoprivrednom gazdinstvu – rekao je Dragan Šljivovački, opštinski većnik za poljoprivredu.

Poljoprivrednici su ovom prilikom dobili odgovore na pitanja koja ih interesuju, a najveće interesovanje pokazali su za dobijanje subvencija i za nabavku poljoprivredne mehanizacije.