Veliki stočari opstaju na tržištu

PANČEVO, 4. decembar 2017. (TV Pančevo) – Veliki farmeri će opstati na govedarskom nebu, dok će se mali proizvođači sretati s brojnim problemima, ukoliko im se ne posveti više pažnje. Bez malih proizvođača, koji u svetu nose tri četvrtine poljoprivredne proizvodnje, nema ni proizvodnje u agraru, poručuju stručnjaci.

Bez obzira što mlečno govedarstvo izgleda kao unosan posao, stočari moraju dobro zagrejati stolice, kako bi došli do zarade. Stanje u govedarstvu je godinama sve gore. Broj priplodnih životinja se smanjuje, a svoj vrhunac smanjenja je dostignut pre pet godina.

U Srbiji ima više od 930 hiljada goveda, a samo za poslednju deceniju taj broj je opao za 19 posto. U tovu se nalazi svega 15 do 20 hiljada junadi. U južnom Banatu pre dve decenije na području južnog Banata bilo je 11 velikih industrijskih farmi mlečnih krava. Danas je taj broj više nego prepolovljen. Kako sada stoje stvari krupni proizvođači će i dalje opstajati na području južnog Banata.

Za razliku od velikih proizvođača koji će opstati na tržištu, mali proizvođači koji imaju manje od 20 krava sretaće se sa brojnim problemima.

Bez malih proizvođača nema kvalitetnog govedarstva. Činjenica je da u svetu mali proizvođači, što bi naš narod rekao, nose poljoprivrednu proizvodnju.

Trenutno naše stočarstvo malo luta, ali i pored toga mora se shvatiti da bez malih proizvođača nema nikakve proizvodnje u agraru.

Stočari trenutno očekuju novine koje bi u budućnosti mogle da poboljšaju njihov status, koji sada nije na visokom nivou. Naime, 24 sata dnevno i to 365 dana u godini, ukazuje da je bavljenje govedarskom i ostalom stočarskom proizvodnjom, po težini odmah iza rudarskog. Najavljuje se da će se stanje u govedarstvu popraviti, samo se ne zna kada će se to desiti.