Veliki izbor torti i kolača na Zelenoj pijaci

PANČEVO, 13. maj 2017. (TV Pančevo) – Na pančevačkoj Zelenoj pijaci, osim dobre ponude voća i povrća, veliki je izbor i sitnih kolača i torti. Svake subote nekoliko vrednih domaćica, nudi našim sugrađanima sitne kolače i preko 10 vrsta torti. Kako kažu cene nisu menjane nekoliko godina, a tajna dobrog kolača leži u kvalitetnom materijalu koji se koristi da bi se napavio kolač ili torta.

Nada Filipović iz Crepaje, preko 20 godina pravi kolače i donosi ih na pančevačku Zelenu pijacu. Sugađani kod nje mogu kupiti sve vrste sitnih kolača, bilo da su posni ili mrsni. U ponudi je i preko 10 vrsta torti, doboš, reforma, japanski i španski vetar, baron ili neke od čokoladnih vrsta. Za sitne kolače treba odvojiti 600 dinara, dok torte koštaju 700 dinara po kilogramu.

- Skup je materijal. Ovde mogu da uzmu 10 vrsta sitnih kolača, a da bude samo kilogram. A kod kuće kad prave svaka vrsta je po 2 kilograma, pa svaka mera. Ovde imaju više mogućnosti da biraju više vrsta. Skup je materijal. Zarada je slaba, ali ako dignemo cene, onda ništa nismo uradili. Sada na svakom kiosku mogu da se kupe kolači. Ja kada sam počela da radim, pored mene je bio samo Golub. Bilaje i lepša cena, kada sam počela bila je 10 maraka. sada to ne možemo – rekla je Nada Filipović.

Nada Filipović, tvrdi da je tajna dobrog kolača doba domaćica, ali dobar materijal od kojeg se pravi. To znači da treba koristiti jaja, šećer, oprahe, lešnik ili badem, a ne zamene. Dobar kolač ili dobra torta nemogu biti jeftini, jer je skup materijal, a svako od nas odlučuje da li će kupiti domaće kolače ili one koji se prave industrijski najčešće prema situaciji u novčaniku.