Tegla po tegla ili puna ostava

PANČEVO, 11. oktobar 2017. (TV Pančevo) – Domaćice se sve manje opredeljuju za pravljenje zimnice, a razlozi su visoke cene povrća, nedostatak vremena, kao i povoljna ponuda u prodavnicama. Mnogi zaborave na kvalitet kada moraju odmah iz novčanika da izdvoje novac. Neki ipak praktikuju da kupuju teglu po teglu tokom zime.

Sezona ostavljanja povrća i voća za zimu počela je u septembru. Svako izvodi svoju računicu kada pravi zimnicu - da li bira kvalitet ili je presudna cena. Mnogi su već završili pripremanje raznih proizvoda od paprike, ali proteklih nedelja paprika se na veliko prodavala po 80 dinara, a na biranje je bila i 100, dok je trenutno slika drugačija, posebno one paprike koja dolazi iz Paraćina.

- Mi samo papriku prodajemo jer nemamo vremena da pravimo ajvar. Sada je dobra cena 60, 70 i 80. Bila je veća potražnja, a sada je već slabija, pa je cena pala. Ali, zadovoljni smo - kaže prodavačica.

Nekada je spremanje zimnice bilo obavezno za svaku domaćicu, sada je retkost da vidite nekog da sa pijace nosi džak paprike ili krastavaca. Iako je sezona spremanja krastavaca i turšije u jeku, tek poneko kupi više kilograma. Verovatno tome doprinosi i prodaja u trgovinskim lancima koji istu robu prodaju po nižim cenam, a nema muke da se zimnica i pravi. O kvalitetu mnogi i ne razmišljaju kada se tegla krastavaca može kupiti za 80 dinara, ali još uvek ima onih koji kupuju sve za zimnicu na pijaci jer, kako kažu, žele da znaju šta stvarno tokom zime jedu.

- Sada je aktuelna turšija, malo kasni jer vreme nije dozvoljavalo. Ove godine nije bilo karfiola zbog suše i možemo još uvek da čekamo. I kupus već kisele, njemu treba 35 dana da se ukiseli, a sada je malo toplije - kaže prodavačica.

Na pijaci se može kupiti i domaća zimnica koje se priprema po receptu naših baka, ali cene su više nego u marketima. Ipak, svaka roba ima svoga kupca napominju trgovci.

- Litar kuvanog paradajza je 150 dinara. Prodajemo paradajz salatu, ljutenicu lovačku i pečenu salatu od paprike sa šargarepom. Kilogram je 350 dinara - kaže prodavačica.

Većina sugrađana kombinuje kada priprema zimnicu malo sami prave, ali i kupuju kada su cene povoljne.

- Stavila sam papriku, paradajz, malo ajvara. Kupim u prodavnici kad zatreba. Dobar je kvalitet sve zavisi do firme - kaže sugrađanka.

- Za ručak kupujem šargarepu ali i za turšiju, već sam stavila i već se jede. Praviti je mnogo jeftinije i ukusnije. Možda ću kasnije i ajvar da napravim, ima paprike, a mnogo je ukusniji lepši nego iz prodavnice - kaže domaćica.

Ukoliko želite da ostavite svu zimnicu, što uključuje paradajz, ajvar i sve džemove, treba izdvojiti oko 30 hiljada dinara za namirnice; rad i trud se ne računaju.