Staklara još nije umrla?

Do srede, 23. decembra, potencijalni kupci bi trebalo da dostave tendersku ponudu za kupovinu 100 odsto kapitala pančevačke Staklare.. Ovo je peti tender, ili peti pokušaj, da se proda jedno od nekada najuspešnijih preduzeća u Pančevu, i nekada jedina fabrika ravnog stakla u staroj Jugoslaviji.
Pančevačka Staklara do sada je uknjižila četiri neuspšena tendera i dve neuspele aukcije.
- Želimo da se ova agonija zaustavi i da Staklara bude prodata. Interesenti za kupovinu se kriju tako da ne mogu puno da govorim o tenderu koji predstoji, kazao je Dragan Tomić, predsednik Ssmostalnog sindikata Staklare.
Prema nekim procenama, Staklara je dužna oko 7 miliona evra. Najveći deo su dugovi „Srbijagasu" za gas, i to iz vremena dok se staklo još proizvodilo. Dugovi postoje i prema sadašnjim i bivšim radnicima.
- Ove godine plate su stizale na vreme, manje više. Na kraju godine, kada se bude sabralo, plata će kasniti oko 2 meseca. Duguju nam kupci. Izgubili smo i najvećeg klijenta, tj. „Zastavu automobile“ iz Kragujevca. Sada radimo za GSP, Galeniku, Torlak i još neke druge kompanije, objasnio je Tomić
Na dosadašnjim prodajama, bilo je nekoliko interesenata, ali je jedino firma „Jula" iz Grčke dostavila pismenu ponudu za kupovinu fabrike. Ali na kraju su i oni odustlai.
Na četvrtom tenderu, i pančevačka lokalna samouprava je bila otkupila papire, najavljujući da namerava da od Staklare napravi „industrijsku četvrt“ (27 hektara) i tehnološki park. Na kraju i grad je od toga odustao.
Peći u Staklari su hladen već 6 godina. A ovo preduzeće ima istoriju koja je počela još pre 80 godina. Zvanično je u preduzeću do 2003. godine radilo 1.400 radnika. Trenutno ih je zaposleno oko 300.

Komentari 

 
0 #2 23-12-2009 01:10
U pravu ste kada je ukupan broj pokušja prodaje u pitanju. Ali nisu sve bili tenderi, reč je bila o aukcijama.
Citiraj
 
 
0 #1 22-12-2009 07:55
nije peti nego sedmi tender
Citiraj