Sa ekonomije "Srca u Jabuci" i za druge ustanove

PANČEVO, 24. avgust 2017. (TV Pančevo) – Ustanova za smeštaj odraslih i starijih lica Dom "Srce u Jabuci" slovi za najbolju u svojoj branši u Srbiji. Pre samo nekoliko godina nije bilo mnogo reda u Domu. Meštani su krali svinje i povrće iz ekonomije koju Dom poseduje. Danas je slika na ekonomiji sasvim drugačija zahvaljujući prvenstveno angažovanju Milana Kisina, direktoru koji se maksimalno posvetio uređenju i unapređenju života na ekonomiji. Rezultati su vidljivi.

Na ekonomiji se mogu videti krave, podolci, mangulice, koze, ovce, kokoške i ćurke. Tu je i 11 plastenika, u kojima ima paradajza, paprike, krastavaca, luka i ostalog povrća. Na površini od jednog hektara podignut je voćnjak. Gaji se detelina za ishranu životinja, a ove godine posle žetve pšenice posejan je kukuruz, koji je u dobrom stanju.

Rad u Domu "Srce u Jabuci" služi za primer drugim ustanovama ovog tipa u Srbiji. Sa ekonomije, zaposleni i korisnici usluga Doma obezbeđuju hranu za sopstvene potrebe, a viškove hrane kojih takođe ima, plasiraju drugim ustanovama.

Uz sve rečeno, ekonomija se gradi i na njoj se dosta toga radi. Od donacija se izgrađuju svi potrebni objekti, a nabavljaju se i potrebna sredstva, odnosno životinje koje se gaje. Pokrajinski sekretarijati pomažu Domu "Srce" što im Dom rezultatima višestruko vraća.

Ekonomija Doma "Srce u jabuci" je evidentna. Pod rukovodstvom Milana Kisina i upravnika Bojana Dodevskog sve funkcioniše kao najbolji švajcarski sat.

Nije prošlo mnogo vremena od kada su ekonomiju "čerupali" lopovi. Krali su sve što im dođe pod ruku. Povrće svih vrsta, pa čak i svinje. Danas je to nemoguće, jer je na ekonomiji domaćin, a tu je i čuvar. Izgrađen je i sistem kamera koji snima šta se dešava na farmi i oko nje. Više nema krađa, a čitava površina se ograđuje.

U Domu "Srce u jabuci,, dostigli su evropske norme. Rade za primer, a tako žele i da nastave. Vele, da sve što urade čine, zarad korisnika, koji su angažovani na ekonomiji i koji doprinose napretku ove sredine i obezbeđenju hrane za sve.