Redukcija prevoza od 1. januara

PANČEVO, 18. decembar 2016. (TV Pančevo) – Javno komunalno preduzeće „ATP“ će od prvog januara sledeće godine, za oko 40% smanjiti broj polazaka ka i iz Opova, Kovačice i Mramorka. Prema najavama, dodatno će biti smanjen broj polazaka između dva špica. Analize su pokazale da je u to vreme mali broj putnika i da preduzeće samo pravi gubitke, kaže Nebojša Gajić, direktor ATP-a.

Sa smanjenjem broja polazaka ka Opovu, Kovačici i Mramorku, ATP je počeo u oktobru. Ukinuta su po 4 polaska na svakoj od ovih linija. Analiza i brojanje putnika od oktobra pokazali su da je takva mera bila opravdana, jer je veća ušteda nego što je smanjenje prihoda, kaže Nebojša Gajić, direktor JKP „ATP“. Zbog toga su u ATP-u, pre usvajanja novog reda vožnje započeli razgovore sa predstavnicima ovih mesta o dodatnom smanjenju broja polazaka ka Opovu, Kovačici i Mramorku.

- To su uglavnom polasci koji se nalaze između dva špica, kada nema velikog broja putnika i ne postoji ekonomska opravdanost za saobraćanje autobusa na tim potezima. Mi smo početkom oktobra, na svakom od tih poteza smanjili broj polazaka u proseku za 4 polaska radnim danom. Ideja je da se od 01. 01. 2017. godine, pored ta četiri polaska izvrši dodatno smanjenje za tri do pet polazaka, na potezu ka Mramorku i Opovu, a na potezu ka Kovačici, odnosno Padini, bi taj broj polazaka bio smanjen dodatno za pet do sedam polazaka – kazao je Nebojša Gajić direktor JKP „ATP.

ATP je u obavezi da obezbedi prevoz građana na teritorji grada Pančeva, jer grad obezbeđuje deo sredstava za pokrivanje razlike između ekonomske cene karte i onoga što se naplaćuje građanima, kaže Gajić. S druge strane ATP može obavljati prevoz na međumesnim linijama koje bi donosile zaradu, odnosno tržišnim osnovama. Ako nema zarade ATP nije u obavezi da obavlja prevoz, kaže Gajić.

- Analizama iz 2015 i 2016. godine mi smo zaključili da prevoz na teritoriji opštine Opovo, Kovačica, i Kovin pravi gubitke što nije cilj. U tom kontekstu smo mi morali da prilagodimo broj polazaka koji bi omogućio da to poslovanje koliko toliko bude rentabilno ili bar na nuli.

Razgovori sa predstavnicima Opova, Kovačice i Mramorka, oko toga koji će polasci biti ukinuti još uvek traju, kaže Gajić. Predlog reda vožnje koji će važiti od 1. januara 2017. godine znaće se najkasnije do 22. decembra.