Privatizacija Petrohemije i Azotare počinje do kraja marta

PANČEVO, 8. mart 2017. (TV Pančevo) – Ministar privrede Srbije Goran Knežević najavio je da će do kraja marta biti pokrenut postupak privatizacije tri preduzeća petrohemijskog kompleksa - Azotare i Petrohemije iz Pančeva i Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) iz Kikinde.

Knežević je na Kopaonik biznis forumu kazao da Petrohemija trenutno na računu ima 50 miliona evra i da sve svoje obaveze izmiruje redovno.

"I Azotara, za koju ima zainteresovanih kupaca, plaća svoje obaveze", kazao je ministar.

Knežević je istakao da je Vlada Srbije odlučna da dovrši proces privatizacije i da je preostalo oko 100 preduzeća koja treba da dobiju nove vlasnike.

Po rečima Kneževića, poslovanje javnih preduzeća je pod kontrolom i ona su prošle godine imala dobit od osam milijardi dinara, a pre dve godine njihov gubitak bio je 65 milijardi dinara.

"Sva javna preduzeća će uskoro dobiti nove direktore koji neće biti partijski funkcioneri", rekao je on.

Ministar je kazao da će biti nastavljeno podsticanje preduzetništva, za šta je ove godine u budžetu namenjeno 18 milijardi dinara, kao i privlačenje investicija.

"Za Srbiju je važno što je u pregovorima sa EU otvoreno poglavlje 20 o industrijskoj politici i preduzetništvu i preduzetnici će dobiti pomoć da konkurišu za kreditne linije iz EU u vrednosti 160 miliona evra", kazao je Knežević.