Pripreme za Uskrs

PANČEVO, 8. april 2017. (TV Pančevo) – Pančevci su već počeli pripreme za predstojeći hrišćanski praznik Uskrs. Na tezgama pored voća i povrća, na pančevačkoj Zelenoj pijaci mogu se već kupiti farbe za jaja i ukrasi. Cene farbi za jaja su raznolike, što zavisi od proizvođača, ali i pakovanja. Tako se farbe mogu kupiti već od 2 dinara za kesicu domaćih proizvođača, pa do 100 dinara, koliko koštaju farbe koje su uvezene iz Rusije.

S obzirom na to da se približava Uskrs, a mnogi farbaju jaja baš na Veliki petak, mnogi naši sugrađani su se već započeli pripreme za taj dan. Na pančevačkoj Zelenoj pijaci već se mogu kupiti razne farbe za jaja, ukrasi, drvena i ukrasna jaja. Farbe za jaja mogu se kupiti od dva dinara, koliko treba odvojiti za kesicu domaćih boja, pa do 100 dinara koliko košta kesica farbe za jaja koja je uvezena iz Rusije. Jaja se u nekim farbama kuvaju dok se u neke stavljaju nakon kuvanja.

- Gel boje se stavljaju u čašu, onda se stavi i malo sirćeta. U šašu se onda stavlja kuvano jaje, koje treba da stoji 20-ak sekundi. Obične boje se kuvaju zajedno sa jajima – rekla je Katarina Pejčić, prodavačica.

Sugrađanke sa kojima smo razgovarali na Zelenoj pijaci više se odlučuju da jaja farbaju na tradicionalan način, prirodnim farbama kao što je lukovica.

- Stavim jaje u čarapu, i obavijem ga peršunovim listom, kako bi ukrasila jaje, zatim ga kuvam desetak minuta. Važno je samo ne kuvati jaje više od 12 minuta. Onda su jaja lepa – izjavila je sugrađanka.

- Ljuska se suva obari. U tu ljusku se onda stavljaju kuvana jaja da dobiju boju. Može čak i u kafu da se stavljaju. Dobije se lepa braon boja – kazala je Pančevka.

Pošto do Uskrsa ima još nedelju dana treba očekivati da će i ponuda biti sve bolja. Osim jaja, farbi, prodavci su se dosetili i još nekih primamljivih i korisnih stvari kao što su ukrasna i drvena jaja, zeke i drugo.