Potražnja poskupela karfiol

PANČEVO, 23. septembar 2017. (TV Pančevo) – Cene povrća od kojeg se sprema zimnica, su na prošlogodišnjem nivou. Suša je najviše imala uticaja na karfiol, kažu proizvođači. Mala je ponuda a velika potražnja, tako da je kilogram karfiola koštao između 130 i 150 dinara.

Sezona spremanja zimnice je u punom jeku, što se vidi i po ponudi na Zelenoj pijaci. Crvene paprike za ajvak koštaju od 40 do 70, cena kornišona je od 50 do 70 dinara, kupus 30, zeleni paradajz 40 dinara po kilogramu. Kako kažu proizvođači, cene su otprilike na nivou prošlogodišnjih, osim karfiola koji je koštao pd 130 do 150 dinara za jedan kilogram.

- Cene su uglavnom iste kao i prošle godine. Jedno je karfiol ove godine malo skuplji, zbog suše. Lošije je rodio, slabija je ponuda, a potražnja velika, a to se odmah odrazi na cenu - kaže povrtar, Kosta Trebješanin.

Suša tokom leta nije uticala jedino na paradajz i povrće koje je intezivno zalivano, kaže Trebješanin.

- Ono što ima intezivno zalivanje i prehranu to nije. Ali sve kupusnjače suša je ostavila duboku trag. Ranije povrće, kupus, karfiol, sunce i vrući vetar, dosta ga je stopiralo. Ali već od sledeće nedelje će biti kvalitetnije povrće - rekao je Trebješanin.

Proizvođači povrća, na osnovu vremenske prognoze, za naredni period, procenjuju da će ponuda povrća za zimnicu biti dobra sve do kraja oktobra.