Paprika dobrog kvaliteta, pravo vreme za ajvar

PANČEVO, 26. avgust 2017. (TV Pančevo) – Prvi pokazatelj da se približava jesen je sve veća ponuda paprike na Zelenoj pijaci. Sugrađani su ove subote mogli da kupe zelenu ili crvenu šilju, baburu, somborku, kao i takozvano „slonovo uvo“ od koje se pravi ajvar. Paprika je dobrog kvaliteta, tako da ako planirate da pravite domaći ajvar nećete pogrešiti ako je kupite sada.

Već par nedelja unazad na Zelenoj pijaci povrtari nude na prodaju papriku zelenu, crvenu, baburu. Za sada se cene kreću u rasponu od 30 do 60 dinara za kilogram, što zavisi od kvaliteta - koliko je „mesnata“ da li je kriva, ili ima fleke po sebi. U ovo vreme počinje veća potražnja za crvenom paprikom, tkz. „slonovo uvo“, paprikom od koje se pravi ajvar. Ova sorta, na kutiju se mogla kupiti od 40 do 60 dinara za kilogram.

- Za sada je dobar kvalitet. Za dalje ćemo videti da li će od sunca dobiti neku fleku. Nisam očekivala da će prodaja krenuti ovako rano. Narod kupuje jer se boji da paprika ne dobije fleku. Ove godine je i ranije krenula, možda će i brzo da se završi - rekla je Gordana Žuržulj, povrtarka.

Paprika nije dobro rodila samo u našim krajevima, kako kaže Gordana Žuržulj, po informacijama koje su stigle do nje, dobar rod je i u paraćinskom i kruševačkom kraju, Ruskom Krsturu. Ali to koliko će je i biti u ponudi sada zavisi samo od vremenskih uslova.

- Preporučila bih da je kupe sada jer je dobrog kvaliteta. Krupna je a i cena je povoljna. Može da se desi da cena ode gore, ako je ne bude na tržištu - objasnila je Žuržulj.

Ako imate nameru da spremate domaći ajvar, a to niste radili do sada, evo savet kakvu papriku da tražite.

- Paprika treba da bude ravna za pečenje. Oni koji peku u rerni mogu da ispeku i krivu, ali ono koji peku na ploči ne. Mora da bude ravnomerno pečena kako bi se lepo ljuštila.

&feature=youtu.be

Prethodnih godina paprika je bila jeftinija na početku sezone nego kada je bilo najviše u ponudi. Ako ovogodišnju cenu poredimo sa onom iz prošle godine, trenutno je ona niža, a šta će biti čuli smo da mnogo zavisi od vremenskih uslova.