Pale cene voća i povrća na pijaci

PANČEVO, 27. maj 2017. (TV Pančevo) – Svake subote na pančevačkoj pijaci, ponuda je sve bolja jer iz plastenika i bašta stiže sveže voće i povrće. To je razlog što su sugrađani pojedino voće i povrće mogli da kupe po nižim cenama.

Prvi utisak kad stignete na Zelenu pijacu je da se sve šareni jer su tezge pune svežeg voća i povrća koje su prodavci doneli da ponude i što bolje prodaju. Na jednoj od tezgi, prodavačica je donela svoju robu iz Glogonja, a stigla je i boranija koju prodaje po 300 dinara.

- Sve je moja roba. Prodajem boraniju po 300 dinara. To je tek prva boranija. Nadam se da će je biti. Sve zavisi od vremena. Krompirići su pojeftinili, prodaju se po 50 dinara, dok je kilogram rukole 1.000 dinara a kelarabu prodajem po 40.

Na ovoj tezgi, zapazili smo i mlade orahe još u zelenoj ljusci za koju prodavačica traži 10 dinara po komadu.

- Traži se za rakiju , kažu da je to i lekovito.

Ukoliko se odlučite za neki laganiji ručak, trgovci kažu da se on može pripremiti za malo novca, ako pazarite na Zelenoj pijaci.

- Kilogram spanaća može da se kupi za 60 dinara, a za jedan ručak dovoljno je i pola kilograma. Grašak se prodaje po 150 dinara, isto koliko košta i pola kilograma očišćenog. Domaćice većinom kupuju oljušten.

Ono malo trešanja koje još na drvetu nisu istrulile zbog čestih padavina na pijaci su se porodavane od 150 do 200 dinara. Bila je dobra ponuda i jagoda na zelenoj pijaci i jeftinije su nego prošle nedelje.

- Poprilično ide i na kilogram i na više. Poslednjih dana, bilo je dosta kiše i dosta je uticalo na kvalitet. Rano je da se pravi slatko. Ovo je trećina berbe, biće jagoda još dvadesetak dana i ima vremena, ali samo da bude toplo. Prodaje se po ceni od 160 do 180 dinara i zavisi od kvaliteta. Na gajbicu, prodajemo i po 120 dinara.

Pored toga što se može kupiti sveža i kvalitetna roba, odlazak na pijacu je prilika da prošetate i možda sretnete nekog od poznanika koje dugo niste videli. Tako uz prijatan razgovor možete obaviti kupovinu.