Otkupna cena suncokreta nepoznata

PANČEVO, 23. avgust 2017. (TV Pančevo) – Poljoprivrednici su počeli žetvu suncokreta. Međutim, na otkupnim mestima nema istaknutih otkupnih cena, pa je to jedan od velikih problema za ratare. Ove godine rod je manji od višegodišnjeg proseka zbog suše, pa su zemljoradnici nezadovoljni odnosom otkupljivača.

To što zemljoradnici ne znaju cene ni kada počnu žetve pšenice, suncokreta, soje i berba kukuruza čini im veliki problem. Posle berbe i žetve poljoprivrednici predaju rod otkupljivačima i retko kad sazanaju cenu do sredine žetve ili berbe.

Kada predaju rod, onda on nije njihov već cenu diktiraju otkupljivači. A oni taj posao vrlo dobro znaju i paori obično prođu "kratkih rukava". Trenutno je u toku žetva suncokreta, a iskustva s cenom su poput višegodišnjih.

Problemi s cenama nisu od juče, a iskustva paora su negativna.

Od otkupljivača se očekuje da na otkupnim mestima istaknu otkupne cene. Zbog toga što na početku sezone nije bilo tako poljoprivrednici su i protestvovali. Em je rod ispod višegodišnjeg proseka, em ne znaju cenu suncokreta, pa ih je muka spopala.